Не е ясен бъдещият прокурор на ЕС, а Румъния опитва да блокира Кьовеши

  • 21 март 2019 17:11

  • 833
  • 0
Не е ясен бъдещият прокурор на ЕС, а Румъния опитва да блокира Кьовеши
© pixabay

Номинацията на Лаура Кьовеши за прокурор на ЕС ще е най-лошият кошмар на румънските социалисти, тъй като тя е запозната с най-важните от техните корупционни досиета, особено онези, които се отнасят до шефа на партията Ливиу Драгнеа. Това пише в своя статия Дан Алекс за Еuelectionsromania.

Преговорите между екипа на Парламента и Съвета, завършиха неубедително, На 27 март в Страсбург ще се проведе нов кръг. Преговарящите на Европейския парламент, които подкрепят Кьовеши, се опитват да обърнат в своя полза факта, че техният мандат е граждански, тъй като са избрани и тяхната процедура за избор на Кьовеши е публична, докато Съветът няма ясен мандат.

Кьовеши е подкрепяна от Парламента, след гласуването в комисиите LIBE и CONT, и има подкрепата на ЕНП, най-силната група в Парламента. Позицията на ЕП е ясна: Лаура Кьовеши, която бе избрана от комисиите LIBE и комисията за бюджетен контрол (CONT), е кандидатът, подкрепян от членовете на Европейския парламент. Официалното съобщение за това, предадено на румънското правителство, бе направено на 8-ми март от председателя на ЕП Антонио Таяни.

От друга страна, индикативният вот на Съвета даде на французина Жан-Франсоа Бонер 50 точки, следван от Кьовеши и германския кандидат Андрес Ритър с по 29 точки. Румънският посланик в ЕС, Луминита Одобеску, не подкрепи Кьовеши, предлагайки гласуването на френския кандидат. България, по настояване на Румъния, също първоначално гласува против нея.

Преди две седмици Вера Йурова, европейски комисар по правосъдието, заяви, че натискът върху Кьовеши е неприемлив и че процесът на подбор трябва да бъде "справедлив и без опити за дискредитиране".

Правителството в Букурещ, чрез новосъздадената Специална секция за разследване на магистрати, се опита да блокира Кьовеши, като я обвинява в две различни наказателни дела, които изглеждат измислени и несериозни.Но има и други методи за забавяне и в на правителството изглежда не му липсва оригиналност.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер издаде преди месец спешна наредба, в която се съобщава, че процедурата за подбор на трима румънски прокурори, които ще кандидатстват за работа в Европейската прокуратура, вече не може да бъде отложена и че подборът ще се проведе на 22 март.

На 20 март, когато преговорите между Парламента и Съвета приключиха неубедително, Министерството на правосъдието отложи процедурата "за по-късна дата, която ще бъде обявена на уебсайта на Министерството на правосъдието". Въпреки че Тоадер е издал наредба, която не отговаря на изискванията на ЕС, за да постави подходящ прокурор, сега той вече е променил решението си и отлага процедурата. Изглежда, че Румъния не желае европейската прокуратура да започне да функционира през април, така че тя не определя свой представител в колегията от 22 прокурори от бъдещата Европейска прокуратура, чиято цел е да подпомагат европейския прокурор.

Някои открито излагат чувството си на неудовлетвореност сега, сенаторът Сербан Николае коментира пред "Радио свободна Европа": "Бяхме прекалено бързи в присъединяването към ЕПРО"... и вече не можем да се откажем, коментира Дан Алекс в статията си.

Мая Йорданова
833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини