Говорителят на Ватикана и неговият заместник внезапно подадоха оставки

  • 31 декември 2018 15:03

  • 1249
  • 0
Говорителят на Ватикана и неговият заместник внезапно подадоха оставки
© pixabay

Говорителят на Ватикана Грег Бърк и неговата заместничка Палома Гарсиа Овехеро са се оттеглили внезапно от постовете си и Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е приел оставките им. Това се казва в разпространено днес съобщение на Светия престол, цитирано от БТА.

В съобщението не се посочват причини за напускането на американеца Бърк и испанката Овехеро. Преди две седмици папата назначи близкия му италиански журналист Андреа Торниели за директор на всички комуникации в папската държава. Освен това той уволни дългогодишния главен редактор на ватиканския вестник "Осерваторе романо".

Бърк написа в "Туитър", че той и Овехеро напускат, защото според тях "по времето на промени в комуникациите на Ватикана" е най-добре Светият отец да има пълната свобода да формира нов екип. На мястото на Бърк временно е назначен италианският журналист Алесандро Джисоти, смятан за приближен на Торниели.

59-годишният Бърк, бивш репортер на "Фокс нюз" в Рим, започва работа във Ватикана през 2012 г. като съветник в Държавния секретариат (правителството), а през 2016 г. е вече говорител. Четиридесет и три годишната Овехеро, бивша репортерка от испанско радио, бе една от най-високопоставените жени във Ватикана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини