Рецесията се завърна в Европа

  • 15 февруари 2012 11:49

  • 1084
  • 0
Рецесията се завърна в Европа
©

Призракът на рецесията надвисна над икономиките на Европейския съюз.

Две държави членки на Общност отбелязаха критично свиване на икономиките си. През последното тримесечие на 2011 г. Италия е отбелязала спад на брутния вътрешен продукт с 0,7%. Свиването на икономиката на държавата достигна 0,2 през третото тримесечие, а рецесия обикновено се констатира, когато в две последователни тримесечия е било отчетено на икономическо свиване.

Подобни са данните и за икономиката на Чехия за последното тримесечие на 2011г. Тя отбеляза 0,3% свиване за този период, предава АФП. В третото тримесечие на 2011г., икономиката се сви с 0,1% и, съпоставено със статистиките от тримесечието до декември, и стигна до техническото определение за рецесия. За цялата 2011 г. бившата комунистическа икономика беше силно зависима от производството на автомобили и износа, който нарасна с 1,7%.

Най-голямата икономика на ЕС, германската отбеляза свиване с 0,2% в последното тримесечие на м.г. Защото износът бе ударен от дълговата криза в еврозоната. "Чуждестранната търговия имаше негативен ефект върху германската икономика през последното тримесечие на 2011 г. Но потребителските разходи също се свиха леко”, гласи изявление на националната статистическа служба. Същевременно, през цялата 2011 г., икономиката се е увеличила с 3,0%.

Централната банка на Белгия обяви песимистични прогнози за тази година. Очаква се икономиката да се свие с 0,1% през тази година. Това изявление идва едва два месеца, след като банката даде прогноза за растеж от 0,5% в страната.
Националната белгийска банка също така прогнозира публичен дефицит, който се равнява на 4,0% от брутния вътрешен продукт през 2011г. и 3,6% през 2012 г., което е над лимита от 3,0%, дефиниран от ЕС.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини