Заради горските пожари в Швеция властите забраниха барбекюто

  • 25 юли 2018 16:38

  • 1561
  • 0
Заради горските пожари в Швеция властите забраниха барбекюто
© gettyimages

Шведските власти заявиха, че 25 пожара продължават да горят в горите в цялата страна, като уточниха, че ситуацията донякъде се е стабилизирала, но остава сериозна, предаде ДПА.

Пожарите, които започнаха по-рано този месец, се разпространиха бързо поради изключително сухото и горещо време.

От седмици не е имало силни дъждове. Според метеорологичната служба това е най-горещият юли в Швеция от поне 260 години. Горските пожари са обхванали площ от 250 кв. км.

Според оценката на шведската агенция за горите загубите възлизат на около 900 млн. крони (101 милиона долара), макар че част от дървесината от изгорелите гори ще може да се използва в строителството. В опит да предотврати появата на нови горски пожари шведската национална агенция за борба с извънредни ситуации призова местните и регионални власти да засилят прилагането на забраната за палене на огън на открито и на скари за грил в частни градини.

"Рискът от пожари ще достигне изключително високи равнища в цяла Швеция в края на седмицата. Следователно контролът върху забраните за палене на огън трябва да бъде засилен, за да се избегне появата на нови пожари", заяви говорителка на агенцията, предаде БТВ.

Мая Йорданова
1561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини