В Швеция бе учредена нова литературна награда

  • 10 юли 2018 20:07

  • 2047
  • 0
В Швеция бе учредена нова литературна награда
© Pixabay

Шведски интелектуалци учредиха литературна награда като алтернативна на Нобеловата, която ще бъде с различни ценности, съобщи АФП.

"Новата литературна награда 2018" търси антиподите на лауреатите на Нобел, които според учредителите от "Новата академия", са от един стар свят, гангренясал от "привилегии, конфликт на интереси, арогантност и сексизъм". За разлика от Нобеловата награда за литература, която тази година беше отменена заради скандали, новата награда ще обръща внимание на ценностите на "демокрацията, инклузивността, емпатията и уважението", заявиха учредителите й.

Наградната сума на новата литературна награда ще бъде с 10 пъти по-малка от Нобеловата и ще възлиза на 1 милион шведски крони (около 97 000 евро), които ще бъдат осигурени от съвместно финансиране и меценати.

Кандидатите са избрани от библиотекари в страната и са обявени за обществено гласуване в интернет до 31-и юли. Чрез него ще бъде определен кратък списък от четирима претенденти. От тях експертно жури ще избере лауреата, които трябва да е публикувал поне една творба през предишните десет години. Неговото име ще бъде обявено на 14 октомври.

Последвайте канала на

БТА
2047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини