ЕК мобилизира подкрепа за опустошителните пожари в Гърция, Швеция и Латвия

  • 24 юли 2018 15:29

  • 2827
  • 0
ЕК мобилизира подкрепа за опустошителните пожари в Гърция, Швеция и Латвия
© Pixabay

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия работи денонощно и е в постоянен контакт с властите в Гърция, Швеция и Латвия, които поискаха помощ от Европейския съюз вследствие на безпрецедентните горски пожари.

Това съобщиха от представителството на ЕК в България.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер разговаря с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и с президента Прокопис Павлопулос, и изрази искрени съболезнования на семействата и приятелите на загиналите. В писмо до гръцкия премиер председателят Юнкер повтори, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се помогне на Гърция в този труден момент.

Снощи Гърция формално поиска задействането на Европейския механизъм за гражданска защита. Незабавно се отзоваха България, Испания и Кипър за предоставянето на конкретна помощ срещу пожарите, включително самолети, пожарникари, лекари и пожарни коли.

Комисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис пътува към Атина, където ще се срещне с гръцките власти и ще координира вече изпратените подкрепления от Европейския съюз.

В Швеция европейската помощ продължава като изпратените самолети, огнеборци и машини в засегнатите райони са вече в действие. Заради пожарите в Латвия беше задействана спътниковата система "Коперник" на ЕС за спешно картографиране на рисковите зони.

Европейската комисия вече предложи подсилване на механизмите на ЕС за реакция при кризи чрез нова европейска система за справяне с природните бедствия – rescEU. Тя ще позволи на държавите членки да са по-добре подготвени в случай, че пострадат от няколко природни бедствия едновременно.

Веселина Спасова
2827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини