ООН настоява да бъдат възобновени мирните преговори в Кипър

  • 18 юли 2018 06:53

  • 1099
  • 0
ООН настоява да бъдат възобновени мирните преговори в Кипър
© pixabay

Съветът за сигурност на ООН призова страните в конфликта в Кипър да възобновят преговорите за споразумение за мир на острова, който от 1974 г. е обект на конфронтация между Гърция и Турция, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Съветът апелира страните "да проявят истинска политическа воля и отговорност и да направят необходимите компромиси" за обединявана на разделения средиземноморски остров, посочва Асошиейтед прес.

След брифинг при закрити врата на специалния представител на ООН Елизабет Спехар Съветът заяви, че страните трябва ясно да се ангажират с ООН и "неотложно да използват постигнатия напредък към решение за двузонова, двуобщностна федерация на кипърския въпрос".

Членовете на Съвета приветстваха назначаването на Джейн Хол Лют - висш представител на ООН и бивш заместник-министър на американското министерство на вътрешната сигурност - за консултант на генералния секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно по уреждането на кипърския въпрос.

Преди година преговорите между кипърските гръцки и кипърските турски лидери се провалиха. От ООН казаха, че Лют ще сондира мненията на всички страни, за да установи дали са назрели условията за подновяване на мирните преговори. Според АФП тя ще посети Кипър следващата седмица.

Но острова с един милион жители ООН поддържа мироопазващи сили от около 900 души, чието присъствие струва малко над 50 милиона долара годишно на организацията. Мандатът на тези сили изтича на 31 юли.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини