Европа казва "Не" на ACTA

  • 11 февруари 2012 19:49

  • 4330
  • 3
Европа казва "Не" на ACTA
© Интернет

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението ACTA.

Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. "Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим, докато споразумението ACTA бъде оттеглено", заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи. Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис "Ако ACTA бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire..."

Имената на тези свръх посещавани сайтове в интернет са задраскани с червено. Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу ACTA. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие.

При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на ACTA. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение.
Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу ACTA. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души.

Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA е договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в най-широкия смисъл на понятието - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на файлове от интернет.

Последвайте канала на

4330 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Shooter

2012.02.13 | 09:07

3
АСТА е посегателство не само срещу свободата на нормалния човек, а е и първия пирон, с който се опитват да пробият и същността на личния живот на всеки един от нас! След Интернет геноцида, ще последва удар върху здравеопзването (генеричните лекарства и прочие....), новите открития за най-тежките болести, тия подлеци ще се опитат да сложат ръка върху всичко, което не браниме до край! АСТА = АЛЧНОСТ!
Anonymous

2012.02.13 | 09:07

2
Say No To ACTA !!!
KDE

2012.02.13 | 09:07

1
Искат да ни върнат в средновековието тия изроди , дано не се приеме тая гадост. Дори и да се приеме има начин да се заобиколи но ще струва много скъпо , нарича се сателитен интернет. Чрез чиния вземаш нет да речем от фрии държава (русия например) и забравяш за всякакви ограничения и притеснения.За съжаление това ще е следващата стъпка за която трябват много пари.

Добави коментар

Водещи новини