Заместник-председател на ЕК: България би трябвало вече да е в Шенген

  • 09 февруари 2012 15:32

  • 782
  • 1
Заместник-председател на ЕК: България би трябвало вече да е в Шенген
©

България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген и вече би трябвало да е член на зоната за свободно пътуване, каза пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Органът на изпълнителната власт на Европейския съюз има ясна позиция по този въпрос. Ние не виждаме връзка между отчитането на механизма за сътрудничество и проверка и влизането в Шенген. Тази позиция е била заявявана многократно от страна на ЕК и днес мога да я потвърдя, допълни той. Заместникът на Жозе Мануел Барозу, който е на посещение в България, коментира и вчерашния междинен доклад: "Трябва да се гледа на междинния доклад на Европейската комисия като на техническа оценка, защото иначе политическата оценка на ефекта от механизма за сътрудничество и проверка, който действа през последните 5 години за България, ще излезе през месец юли. Високо ценим напредъка на България досега, и бихме искали да окуражим работата й по-нататък.
"ЕК е винаги готова, както е било и досега, да оказва подкрепа в усилията на България, така че да се стигне до положителен доклад през юли. Документът представлява техническа оценка на извършеното до този момент и следва да се разглежда като една картина, която представя актуалното състояние и постигнатият напредък през последните 6 месеца. В него се съдържат и няколко съвета и насоки за работата по-нататък. Отбелязват се и постиженията", каза още Марош Шевчович.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.02.09 | 18:30

1
Ако имате идеи как да направим България или вашето населено място по-добро място за живеене, или просто ви дразнят определени неща, споделете ги тук! www.ideiazabulgaria.com

Добави коментар

Водещи новини