ЕС призова Израел да зачита правото на мирен протест

  • 14 май 2018 17:32

  • 1907
  • 2
ЕС призова Израел да зачита правото на мирен протест
© Getty Images/Guliver

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес всички към най-голяма сдържаност на фона на събитията в Газа, довели до десетки убити и стотици ранени палестинци.

Израел трябва да зачита правото на мирен протест и правилото за съразмерна употреба на сила, се допълва в нейното изявление. Хамас и водачите на протестите в Газа трябва да направят необходимото, за да няма насилие и събитията да не бъдат използвани с други цели, добавя Могерини.

Всяка от двете страни в този сблъсък има оправдани искания и очаквания, и те следва да бъдат взаимно признати. Ерусалим е свято място за евреи, мюсюлмани и християни. Това се отнася и за връзката на палестинците с този град, отбелязва върховният представител.

Всяко по-нататъшно влошаване на и без това вече достатъчно напрегнатата и сложна обстановка би довело до нови невъобразими страдания за двата народа и би ограничило възможностите за постигането на мир и сигурност. Нужни са мъдрост и смелост за връщане към преговорите за постигането на политическо решение, важно еднакво за израелците, палестинците и региона. Единствено решение с две държави би позволило на двете страни да постигнат стремежите си, би прекратило конфликта и би донесло справедлив и траен мир, който израелците и палестинците заслужават, добавя Могерини.

Тя отбелязва, че ЕС остава готов да продължи да работи и с двете страни, както и с международната общност, за възобновяването на преговорите за установяването на две държави с границите, определени на 4 юни 1967 г. и с обща столица Ерусалим. ЕС ще продължи да прилага резолюция 478 на Съвета за сигурност на ООН, включително по отношение на мястото, където се намира неговото представителство, до намирането на решение за Ерусалим, заявява Могерини.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1907 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини