Московски: Виждаме сериозен дефицит в подготвените от ЕС пакети за мобилност

  • 15 май 2018 14:20

  • 1010
  • 1
Московски: Виждаме сериозен дефицит в подготвените от ЕС пакети за мобилност
© Булфото (архив)

Правителството и аз си даваме ясна сметка за значимостта на транспортния сектор. Той определя значителен процент от БВП на страната. Виждаме сериозен дефицит в подготвените от ЕС пакети за мобилност. Това каза министърът на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета по време на конференция на тема: „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“, предаде репортер на Novini.bg.

„Ако добавим и около 100 000 пряко заети е изключително голяма отговорност да се взимат решения, затова винаги сме се опитвали да го правим съвместно с вас“, обърна се той към представители на браншовите организации. "Не искаме българските превозвачи да напуснат страната ни, принудени от Европейско законодателство", категоричен бе транспортният министър.

Министър Московски увери, че досега са се отстоявали максимално интересите и се е работило в полза за обществото. „Това, което се случва последните месеци е точно обратното – виждаме сериозен дефицит в подготвените пакети от ЕС за мобилността От първото заседание на работна група по тези въпроси нашата позиция винаги е била максимално съгласувана с превозвачите“, допълни той.

„Миналата година се предложи в социалното законодателство на ЕС така познатия закон „Макрон“. Взе се решение транспорта да бъде изваден от този социален пакет. Започна подготовката на пакетите за мобилност от страна на Европейската комисия. За голямо съжаление нещата не се промениха. В така разписаните правила, в конкретния случай, откриваме сериозни дефицити и доста раздалечени позиции относно тези правила. От една страна са държавите от Централна и Източна Европа, от друга, държавите от Западна Европа“, каза министър Московски.

„Убедени сме, че трябва да има консенсусно решение, когато такива правила се предлагат. За нас е неприемливо на базата на желанието на 3 или 4 западни държави силово да се предлагат мерки в законодателството, които изглеждат рестриктивни за вас и колегите ви от Централна и Източна Европа. Това са принципни решения, които ако днес ощетяват най много Българи и Румъния и ако не намерят принципна подкрепа утре могат да се обърнат в обратната посока“, каза още транспортния министър.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1010 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини