Хиляди се сбогуваха със Стивън Хокинг в Кеймбридж (обновена+видео)

  • 31 март 2018 19:26

  • 7658
  • 0
Хиляди се сбогуваха със Стивън Хокинг в Кеймбридж (обновена+видео)
© Getty Images (архив)

Роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на погребението на световноизвестния британски астрофизик Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов, предадоха Франс прес и ДПА.

Частната служба в памет на убедения атеист Хокинг се състоя в църквата "Св. Мария" на Кеймбриджкия университет, на две крачки от колежа "Гонвил енд Кайъс", където той работи над 50 години.

Около църквата се бяха събрали обикновени граждани, които аплодираха пристигането на ковчега, носен от шестима души от бившия колеж на Хокинг, покрит с бели рози и лилии, символизиращи Полярната звезда и Вселената.

Камбаната на църквата удари 76 пъти, по един за всяка от изживените години на прочутия учен.

Сред около 500-те поканени гости на церемонията бяха китаристът на "Куин" Брайън Мей и съпругата му актрисата Анита Добсън, британският модел Лили Коул, кинопродуцентката Барбара Броколи, изпълнителният директор на "СпейсЕкс" Илон Мъск, британският астрофизик Мартин Рийс и актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г.

Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов почина на 14 март в съня си на 76-годишна възраст. Миналата година той каза пред Би Би Си, че не е очаквал да доживее 75 години.

На 21 години Хокинг е диагностициран с амиотрофна латерална склероза, нелечимо невронно заболяване на двигателната система, което го прикова в инвалидна количка и го принуди да ползва синтезатор на речта, за да комуникира.

Прахът на Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов ще бъде положен в Уестминстърското абатство в близост до гроба на Исак Нютон на 15 юни.

БТА
7658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини