ЕК: Имплантите на РIР не са опасни

  • 02 февруари 2012 14:15

  • 1480
  • 0
ЕК: Имплантите на РIР не са опасни
©

Няма достатъчно доказателства, че гръдните импланти на френската фирма Poly Implant Prothese (PIP) създават повишена опасност за здравето в сравнение с останалите марки силиконови протези, предаде БТА.

Това твърди доклад на Европейпската комисия. Документът бе подготвен в много кратки срокове, отбеляза Фредерик Венсан, говорител на комисаря по здравеопазването и политиката за потребителите Джон Дали. По неговите думи разследването продължава и основният проблем е, че силиконът в протезите на РIР е много различен в различните серии на продуктите. Той отбеляза, че пет държави вече са решили да покрият разходите по премахването на такива импланти - Франция, Германия, Чехия, Холандия и Белгия. Става дума за изключително мащабна измама, коментира говорителят по повод влагането на немедицински силикон в продуктите на РIР. Венсан добави, че 10 000 вида протези в момента се предлагат на пазара. Говорителят отбеляза, че се предвижда скоро поставяне на щрих-кодове на всяка произведена протеза, за да има проследимост на кого какъв имплант е поставен. Предстои и приемане на нова директива за повишен контрол на пазара на медицински изделия.

В съобщение на комисията по повод на доклада се препоръчва всички жени, които имат гръдни импланти и почувстват неразположение, да се консултират с хирург. Според документа съществува доказана опасност от възпаления, ако протеза на РIР се спука в тялото на пациент.

Последвайте канала на

БТА
1480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини