Сърбия изтегли посланика си в Украйна след скадал в Донбас

  • 09 ноември 2017 11:11

  • 3023
  • 5
Сърбия изтегли посланика си в Украйна след скадал в Донбас
© GettyImages/Gulliver

В отговор на изтеглянето на украинския посланик Олександър Александрович Сърбия е повикала на съответните консултации посланика си в Киев, Раде Булатович, предават сръбските медии.

До изострянето на дипломатическите отношения между двете страни се стигна след размяната на взаимни обвинения за участието на сръбски наемници в сраженията в Донбас на страната на руските сепаратисти и на украинци на страната на хърватските сили по време на войните в бивша Югославия.

Медиите цитират официално съобщение на Министерство на външните работи в Белград, в което се казва, че Сърбия няма да позволи да търпи щети в отношения, които не я засягат пряко, и припомнят изявлението на украинския посланик, което предизвика гневната реакция на Белград и в което се казва, че: "Русия обучава сръбски наемници, които избиват украинци, използва сръбските екстремисти в подготовката на държавен преврат в Черна Гора и подклажда сръбския сепаратизъм в Република Сръбска.

Русия използва сръбския фактор, за да дестабилизира Македония. Тя играе голяма роля за противоречията между косовските сърби и косовските албанци. Русия продава самолети на Сърбия, за да създаде напрежение в отношенията й с Хърватия".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3023 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.11.13 | 09:23

2
Цървули!!!Сърбите винаги са били разкрачени между Запада и Изтока!!!До разпадането на Източният блок,тази схема работеше!!!Но сега времената са други!!!Искат да влизат в НАТО и ЕС,а купуват руски самолети и пеят песни на Реджеп!!!Такива измекяри и майка България не е раждала!!!
Джоко

2017.11.13 | 09:23

5
А ти си се разкрачил на краварите, нещастнико..! Срам за България си ти измет гнусна, лапаѝ си говеждите и да ти е сладко, лаѝноядецо..!!

2017.11.13 | 09:23

4
така е, майната и на русия и техните диктаторски способи!

2017.11.13 | 09:23

3
И кое точно те кара да мислиш, че искат да влязат в есинато? Няма такова нещо, всичко са приказки през плет казани. Политиката не е за всяка глада, особоне пък за твойта.

2017.11.11 | 12:41

1
Браво на сърбите!

Добави коментар

Водещи новини