Германски съд отказа на майка достъп до акуанта във Фейсбук на починалата й дъщеря

31 май 2017 21:25

Германски съд отказа на майка достъп до акуанта във Фейсбук на починалата й дъщеря
© Getty Images/Guliver
13554 2

Германски съд отхвърли иск на майка до Фейсбук да получи достъп до акаунта на покойната си дъщеря, предаде Ройтерс.

В постановлението, с което се отхвърля решение на съд от по-ниска инстанция, апелативният съд в Берлин посочва, че правото на лични телекомуникации обхваща и електронната комуникация, предназначена само за определени хора.

Неприкосновеността на личния живот си остава деликатна тема в Германия заради масовото следене, извършвано от тайната служба Щази в комунистическа Източна Германия и от Гестапо по време на нацизма.

По делото с Фейсбук майката на 15-годишно момиче, блъснато и убито от влак в берлинското метро през 2012 г., поискала достъп до акаунта на дъщеря си, за да потърси някакви данни за това дали момичето не се е самоубило.

Фейсбук отказал достъп, а акаунтът бил на практика заключен и служи като табло за съобщения, в което близки и приятели споделят спомени.

В края на 2015 г. регионален съд в Берлин отсъди в полза на майката, позовавайки се на това, че съгласно германското законодателство договорът на дъщерята с Фейсбук се наследява от родителите й.

Съдът отбеляза също, че не става въпрос за защита на правото на личен живот на момичето, тъй като то е било малолетно и правата й са били защитавани от родителите й.

Апелативният съд днес посочи, че правото на лични телекомуникации има превес над правото на наследяване и че задължението на родителите да се грижат за правата на дъщеря си отпада с нейната смърт, пише БТА.

Константин Тодоров
13554 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.20 | 14:04

2
Правилно. Какво значение има дали се е самоубила, би трябвало да има значение за майката, че дъщеря и не е сред живите. Другото е божа работа.

2017.06.20 | 14:04

1
Сложен казус.

Добави коментар

Водещи новини