Мария Габриел: Облекченият визов режим ЕС - Украйна е в полза преди всичко на гражданите

На тържествена церемония в Европейския парламент вчера беше подписано официално споразумението за либерализиране на визовия режим на ЕС с Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

С този акт се слага финал на дългия процес, успешно завършен от докладчика по въпроса Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата. „Днешният ден е силно послание към гражданите – и украинските, и европейските. Когато говорим за либерализиране на визов режим, не трябва да забравяме, че става дума за свободите на гражданите и техния живот. Всъщност премахването на визите е забележителен инструмент, който позволява по-тесни контакти между хората, задълбочаване на културния обмен, насърчаване на туризма и на предприемачеството“, коментира Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова. Тя добави още, че процесът за либерализиране на визовия режим беше много ефективен инструмент за осъществяване на амбициозни реформи в Украйна в областта на сигурността, правосъдието и основните свободи. Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и либерализирането на визовия режим е още една стъпка в подкрепа на общата политика за по-безопасно, стабилно и проспериращо Източно съседство в интерес на сигурността на гражданите.

Регламентът ще бъде публикуван скоро в Официалния вестник на ЕС и 20 дни по-късно украинците с биометрични паспорти вече няма да имат нужда от визи, ако искат да посетят ЕС за бизнес, туризъм или семейни цели за срок до 90 дни в рамките на период от 180 дни. Споразумението ще се прилага за Европейския съюз (с изключение на Ирландия и Обединеното кралство) и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. С реформирания механизъм за суспендиране на визи, ЕС разполага с нужните инструменти за действие в случай на възникване на извънредни ситуации.

Коментари

  1. 2017.05.19 | 21:02
    верен слугинаж от БОКОЛАНДИЯ
  2. 2017.05.19 | 21:02
    Лицемерие и наглост – отличителните черти на ЕС..
  3. 2017.05.19 | 21:02
    dvoini litsa falsiv siyuz
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет