България досега е приела 29 мигранти по квотите на ЕС

  • 16 май 2017 18:20

  • 3829
  • 2
България досега е приела 29 мигранти по квотите на ЕС
© Getty Images/Guliver

България досега е приела 29 мигранти по квотите на ЕС, при поето задължение да подслони 1302 души. Това показват последните данни, представени днес от Европейската комисия.

Пристигналите у нас по квотите мигранти са дошли от Гърция. От тази страна са били подадени 530 молби за разселване в България, а нашата страна е поела обещанието да приеме 831 души. От Италия са подадени 140 молби и е поето обещание за приемането на 471 души. Няма данни у нас да са пристигнали мигранти от Италия, нито сирийски бежанци от Турция досега. България е дала обещание да приеме от Турция 50 сирийци.

България и Словакия следва да проявят повече гъвкавост по отношение на своите предпочитания и да започнат да приемат мигранти от Италия възможно най-скоро, заявява ЕК.

Комисията отчита, че до края на април общо в ЕС са били разселени 18 418 мигранти от Италия и Гърция, и това, според институцията, доказва, че квотите работят, ако има воля за изпълнението им. Някои държави в ЕС все още не са приели нито един разселен мигрант. От Турция досега в ЕС са били приети 16 163 сирийци и това се равнява на над две трети от договорените бройки по споразумението с Анкара.

Унгария, Полша и Австрия остават единствените държави в ЕС, които досега не взели нито един мигрант по квотите, а Чехия не е участвала в разпределението повече от година. ЕК призовава Унгария и Полша да започнат незабавно да изпълняват квотите, и Чехия незабавно да възобнови участието си. Ако не бъдат предприети действия, ЕК ще изложи в следващия си доклад през юни своята позиция за започване на процедури за нарушение, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.05.17 | 07:35

2
Тоя "бизнесмен"така ли ще оправя демографския проблем...? С парите от закуски ли построи хотелите си или с копане на компири...пък сега оле-лееее, свършиха се "простите " българи, кой ше ми прай кинтите...продажници сте всички там горе!

2017.05.17 | 06:39

1
Не ни трябва нито един терорист! Браво на държавите, които показаха среден пръст на Меркеловите квоти!

Добави коментар

Водещи новини