Еманюел Макрон и Марин льо Пен проведоха ожесточен дебат

  • 04 май 2017 07:16

  • 7408
  • 5
Еманюел Макрон и Марин льо Пен проведоха ожесточен дебат
© gettyimages (архив)

Четири дни преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция лидерката на крайната десница Марин льо Пен и центристът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се изправиха вчера лице в лице в язвителен телевизионен дебат, съобщиха световните агенции.

Льо Пен атакува още в началото съперника си заради миналото му на инвестиционен банкер и министър на икономиката, за да го представи като кандидат на големия бизнес, а себе си - за защитник на френските работници. "Макрон е кандидат на дивата глобализация, на юбъризацията, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси", заяви Льо Пен, имайки предвид икономическия модел, олицетворен от компанията за споделени пътувания "Юбър". Тя го нарече "самодоволен банкер" и "галеното дете на системата и на елитите", а той я нарече лъжкиня, която говори небивалици и каза, че реториката й е лишена от съдържание

"Вашата стратегия е да казвате много лъжи. . . и да не предлагате нищо", заяви кандидатът на движение "Напред!" по отношение на програмата на Льо Пен в областта на заетостта . "Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите", каза Макрон в следения от милиони зрители телевизионен сблъсък и нарече Льо Пен "великата жрица на страха". Най-ожесточен бе дебатът за националната сигурност - чувствителна тема в страна, където над 230 души бяха убити от ислямисти от 2015 г. насам. Льо Пен обвини противника си, че е няма план за гарантиране на националната сигурност и че е снизходителен към ислямския фундаментализъм. Макрон отвърна, че борбата срещу тероризма ще бъде негов приоритет, ако бъде избран на поста и на свой ред разкритикува лидерката на Националния фронт, че говори опростенчески.

"За да се преборим с тероризма, трябва първо веднага да възстановим границите си", каза 48-годишната Льо Пен и обеща да експулсира всички чужденци, за които има подозрения, че са заплаха за сигурността. Макрон подчерта, че контролът по границите вече е въведен и че нейната партия не е взела участие в гласуването на законодателни мерки срещу тероризма нито в националния парламент, нито в европейския. Тридесет и девет годишният кандидат за президент, каза, че опонентката му пада в "клопката", която извършителите на атентатите "залагат", като тласка страната към гражданска война.

Двамата влязоха в напрегнат спор също така за Европа и за еврото. Льо Пен заяви, че като напусне ЕС, Франция ще си спестява по 9 милиарда евро на година. Но Макрон каза, че истинската сума, която страната внася в евробюджета, е 6 милиарда, а освен това изтеглянето от ЕС изобщо не значи спестяване. "Вижте Обединеното кралство и Брекзит. Те ще платят от 60 до 100 милиарда евро", заяви той, имайки предвид финансовите ангажименти, които страната е поела към бюджета на ЕС до 2020 г. "При всички положения Франция ще бъде управлявана от жена: това ще съм или аз, или г-жа Меркел", заяви Льо Пен и обвини Макрон, че не е склонен да предприеме нищо без благословията на германския канцлер.

Макрон води убедително с около 20 процентни пункта пред Льо Пен според последните социологически проучвания, а малко преди дебата бе публикуван и още един сондаж, според който движението на центриста "Напред!" може да спечели най-много места на предстоящите парламентарни избори през юни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7408 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Браво

2017.05.05 | 09:49

4
на Льо Пен.

2017.05.06 | 10:45

5
Не на Льо Пен.

2017.05.05 | 09:49

3
БГ.НОВИНИ ..И В ЗАГЛАВИЕТО СИ ПОКАЗВАТЕ ,ЧЕ СТЕ КРЕТЕНИ ,А НЕ КАВАЛЕРИ ..И ЧЕ СТЕ ПРИСТРАСТНИ ..ЛЬО ПЕН Е ДАМА И ТРЯБВА ДА Е ПРЕД ПЕДАЛА...

2017.05.05 | 09:48

2
Макарончето е едно глезено педерастче , което се крие зад една баба като уж негова съпруга ! И това лайно ще става президент на една велика през вековете Франция ! Пълен идиотизъм !

2017.05.05 | 09:48

1
Льо ПЕН размаза Макрон , защото истината е на нейна страна ! Безапелационно , въпреки , че цялата държавна машина , медии и банките са против нея ! Каква гнусотия !

Добави коментар

Водещи новини