Изложба за новата унгарска конституция и най - ярките събития през последните 1000 г. бе открита в Б

  • 03 януари 2012 16:31

  • 1019
  • 0
Изложба за новата унгарска конституция и най - ярките събития през последните 1000 г. бе открита в Б
©

Изложба от 15 платна, някои от които възхваляват новата унгарска конституция, бе открита в Будапеща. На една от картините е изобразен консервативният премиер Виктор Орбан, предаде АФП.


Изложбата ще е отворена до 26 август. Тя е замислена като илюстрация на най-бележитите събития в последното хилядолетие от унгарската история. Някои картини показват скорошни събития, като намесата със сила на полицията срещу протестиращите през 2006 г. при управлението на социалиста Ференц Дюрчани, който е яростен съперник на Орбан.
Едно от платната е вдъхновено от голямата екологична катастрофа през 2010 г., когато токсични вещества се изляха от хвостохранилище на унгарски завод и нанесоха големи щети на природата. Друго платно показва новото погребение на Имре Наги, организирано при смяната на режима през 1989 г. На погребението присъства Виктор Орбан, който произнесе едно от най-пламенните слова срещу комунистическия режим. Това му спечели популярност сред унгарците.

Изложбата беше открита в понеделник вечерта. Орбан присъства на откриването и произнесе реч, в която говори за отстраняването на силите, опустошили Унгария, и за невижданото народно единство в страната. Консерваторите на Орбан имат мнозинство от две трети в
парламента. Това им позволи да приемат набор от спорни закони, в частност за медиите и за съдебната система. Десетки хиляди унгарци се събраха в понеделник на протест срещу новата унгарска конституция, в която има антидемократични текстове според нейните критици.

Всяко платно от изложбата струва 5000 евро. Творбите бяха критикувани от изкуствоведи, които ги определиха като крайно еклектични, с неясен стил и подход, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
1019 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини