Европейският парламент обсъжда предложенията за бъдещето на ЕС

  • 13 март 2017 07:12

  • 2369
  • 1
Европейският парламент обсъжда предложенията за бъдещето на ЕС
© Getty Images/Guliver

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург предложенията за бъдещото развитие на ЕС и предстоящата среща в Рим на европейските държавни и правителствени ръководители.

В сряда ЕП ще разисква резултатите от последния Европейски съвет, който преизбра за председател на институцията Доналд Туск, въпреки съпротивата на Полша. В същия ден евродепутатите ще отбележат предстоящата на 22 март годишнина от атентатите в Брюксел, в светлината на европейската програма в областта на сигурността.

Също в сряда ЕП ще се запознае с доклад за конституционните, правните и институционалните последици от общата политика за сигурност и отбрана, и възможностите по Договора от Лисабон за прилагането на тази политика. Докладът отчита, че държавите в ЕС не могат да се изправят сами пред настоящите заплахи и затова е необходим съвместен отговор. Цената на "отказа от Европа" в областта на сигурността и отбраната се оценява на повече от 100 милиарда евро годишно, пише в документа. Допълва се, че целта за военно и отбранително обединение датира от времето на основателите на ЕС.

ЕП ще обсъди в сряда и проект на резолюция по повод пречките за свободното движение на работниците в ЕС. Проектодокументът отчита, че в нарушение на свободата на движение на работниците някои държави от ЕС експулсират европейски граждани след изтичането на срока на техните трудови договори. Допълва се, че много от европейците, които работят в чужбина, се въздържат да използват местната здравна система заради страх от прогонване, с което се нарушават правата им за достъп до здравеопазване. ЕС и отделните държави трябва да решат въпроса с липсата на възможности за заетост и на необходимата социална закрила в родните региони на работниците, за да бъде сигурно, че движението на работниците е доброволно, се допълва в проекта на резолюцията.
В четвъртък евродепутатите ще се запознаят с доклад за възможностите за електронна демокрация в ЕС. В документа се посочва, че връзката на гражданите с политическия живот става все по-напрегната, защото хората се отдалечават от процесите на взимане на решения. Отчита се нарастваща опасност от обществено недоволство от политиката. Участието на гражданите и гражданското общество в демократичния живот са от съществено значение за демокрацията, легитимността и отчетността на всяко равнище от структурата на многостепенното управление на ЕС, пише в документа. Съществува ясна необходимост от засилване на демократичната връзка между гражданите и политическите институции, се посочва в доклада.

Добавя се, че електронните устройства и отворените платформи за сътрудничество биха могли да предоставят нови решения за насърчаване на участието на гражданите, като същевременно биха намалили безразличието и недоволството на обществото от политическите институции. Електронната демокрация би могла да допринесе за ограничаване на общественото недоволство от традиционната политика, се отчита в доклада. Допълва се, че ЕС и отделните държави следва да се въздържат от приемане на ненужни мерки за произволно ограничаване на достъпа до интернет и упражняването на основните човешки права, например прекомерно цензуриране или налагане на наказателна отговорност за законно изразяване на критика и несъгласие, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.14 | 15:26

1
Че то има ли бъдеще в ЕС..??

Добави коментар

Водещи новини