ЕК: Европейците живеят по-дълго, но не винаги в добро здраве

  • 23 ноември 2016 13:54

  • 3581
  • 1
ЕК: Европейците живеят по-дълго, но не винаги в добро здраве
© Getty Images/Guliver

Съвместният доклад на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) "Здравето накратко: Европа 2016", показва, че с политиките за насърчаване на добро здраве и предотвратяване на болести, както и за по-ефективно здравно обслужване, може да бъде спасен животът на много хора и да се постигнат икономии от милиарди евро в Европейския съюз, съобщи пресслужбата на ЕК.

Според доклада очакваната продължителност на живота в повечето страни от ЕС вече надхвърля 80 години. Тази рекордна продължителност на живота невинаги означава живот в добро здраве. Около 50 милиона души в ЕС страдат от няколко хронични заболявания. Повече от половин милион души в трудоспособна възраст умират от такива болести всяка година, което струва на европейските икономики около 115 млрд. евро годишно.

Нуждаем се от по-ефективни здравни системи. Всяка година 550 000 души в трудоспособна възраст умират от болести, които биха могли да бъдат избегнати. В момента 16 на сто от възрастните страдат от затлъстяване (повишение спрямо 11 на сто през 2000 г.), а 20 процента все още пушат. Животът на много хора може да бъде спасен чрез съсредоточаване на повече ресурси за промоция на здравето и профилактика на болести с цел справяне с тези и други рискови фактори, както и чрез подобряване на качеството на активното лечение и лечението на хронично болни.

Нуждаем се от по-достъпни здравни системи. 27 процента от пациентите постъпват в център за спешна медицинска помощ поради липса на първична медицинска помощ. Пациентите плащат средно 15 на сто от разходите за здравни услуги директно от джоба си, като между страните съществуват значителни различия. Вероятността бедните европейци да имат проблеми при получаването на подходящо здравно обслужване поради финансови причини е 10 пъти по-голяма отколкото при по-заможните европейци. Държавите от ЕС трябва да съсредоточат политиките си върху намаляването на финансовите пречки пред получаването на здравни услуги, подобряването на достъпа до първична медицинска помощ и съкращаването на прекомерното чакане.

Нуждаем се от по-устойчиви здравни системи, установява докладът. В ЕС делът на населението над 65 години се е увеличил от по-малко от 10 процента през 1960 г. на близо 20 процента през 2015 г. и се очаква да достигне почти 30 процента до 2060 г. Застаряването на населението, съчетано с увеличаването на хората с хронични заболявания и бюджетните ограничения, изисква промени в начина на предоставяне на здравно обслужване. Те включват развитие на електронното здравеопазване, намаляване на болничните престои чрез по-добра организация на първичната медицинска помощ и грижите в общността и по-разумно изразходване на средствата за лекарства, например чрез пълноценно използване на възможностите за генерични заместители.

Цикълът за здравословното състояние в ЕС цели да се подкрепят усилията на държавите от ЕС за подобряване на знанията и укрепване на основаното на факти създаване на политики. Това ще им помогне да се справят с посочените предизвикателства.
Следващата стъпка е изготвянето на здравни профили на всички 28 държави от ЕС до ноември 2017 г., за да се посочат конкретните обстоятелства и предизвикателства във всяка страна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3581 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.24 | 16:03

1
та да тарантутят орките

Добави коментар

Водещи новини