ЕС връща граничния контрол след атаката във влака?

  • 24 август 2015 09:48

  • 3312
  • 3
ЕС връща граничния контрол след атаката във влака?
© gettyimages

Два дни след като млад мароканец за малко не извърши масово убийство в пътуващ за Париж високоскоростен влак, европейските власти са изправени пред трудната задача да предприемат допълнителни стъпки за предотвратяване на подобни нападения срещу уязвими цели, без да се наложи блокиране на обществени места или по-натрапчиво полицейско наблюдение, пише в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че е бил известен на властите във Франция и Испания, той е успял да се качи необезпокояван на препълнения влак с пълен с оръжия сак, без да бъде подложен на каквато и да било проверка на перона. Нападението повдига въпроса за сигурността на жп гарите, където е много по-трудно да се наложат мерки за безопасност, отколкото на летищата, пише в. "Монд". При наличието на решени да действат джихадисти, на 40 милиона пътници дневно и на 100 000 влака, обезопасяването на железопътния транспорт в Европа е проблем, който надали може скоро да бъде решен, да не кажем никога, пише "Ню Йорк таймс". Проблемът е, че железопътните гари са открити пространства, където външни лица могат спокойно да се смесят с пътниците. Багажът се проверява на много малко места - във влака, минаващ под Ламанша, и в някои влакове в Испания след терористичните нападения, отнели живота на около 200 души през 2004 г. Експерти смятат, че инсталирането на металодетектори и скенери за проверки на багажа не само ще удължи времето за пътуване, но и ще надхвърли физическия капацитет на гарите, които няма да смогнат с опашките от пътници, допълва "Ню Йорк таймс".

Лекотата, с която извършителят на осуетената атака във влака е успял да се придвижи из Европа, насочи светлините на прожекторите към безпаспортната шенгенска зона, пише "Файненшъл таймс". Вероятно ще се увеличат призивите за по-голям контрол над сигурността по границите, след като стана ясно, че стрелецът е бил известен на службите за борба с тероризма във Франция, Белгия и Испания.

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че Европа трябва да върне проверките на самоличността и багажа на пътниците в международните влакове, пише в. "Дейли телеграф". Това означава преразглеждане на един от стълбовете на европейския проект - свободното преминаване на хора между държавите членки, без да се налага да показват паспорт или лична карта. Важно е да се обърне внимание на коментара на Мишел, тъй като той е отявлен защитник на принципа за свободно движение в Европа и неотдавна предупреди британския си колега Дейвид Камерън, че ще се противопостави на всеки негов опит да "раздроби" ЕС, отбелязва "Дейли телеграф". Очертава се голямо предизвикателство за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който през юни отпразнува 13-ата годишнина на свободната зона за пътуване. Европейската комисия заяви, че Шенгенското споразумение не подлежи на предоговаряне, но е възможно да се наложи по-голям контрол върху сигурността, стига "той да няма ефект, еквивалентен на граничен контрол", пише "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

БТА
3312 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Срам за "европейските политици"

2015.08.27 | 03:22

3
Толерастите отвориха пътя на джихадистите в Европа! Предатели!
Българин

2015.08.27 | 03:22

2
Педерастията, свободията, правата без задължения, липсата на задължителна казарма, водят до разпад на всяко общества.
Европейски педераси

2015.08.24 | 14:03

1
Ето ви демокрация разградени граници гей паради отук натам само терор за вас по е сте много умни

Добави коментар

Водещи новини