Судетските немци се отказаха от искането за връщането на земите си към Прага

  • 02 март 2015 08:30

  • 1478
  • 1
Судетските немци се отказаха от искането за връщането на земите си към Прага
©

Организацията на немците от Судетите, експулсирани след Втората световна война от Чехословакия, се отказаха да искат възстановяване на земите им - тема, която дълго време тровеше отношенията между Германия и Чехия, предаде АФП.

На конгрес през уикенда в Мюнхен организацията на немците от Судетите изтегли от устава си параграфите, в които се говореше за възстановяване на земите или обезщетяване в същите размери на прокудените. Сега асоциацията си поставя за цел да се бори навсякъде по света с експулсирането, етническото прочистване, престъпленията срещу човечеството и отчуждаването на имотите. Организацията искаше от дълго време да се анулират постановленията, подписани от чехословашкия президент Едвард Бенеш от 1945 и 1946 г., които послужиха за юридическа основа за експулсирането на германците от Судетите.

Анексирането през 1938 г. на тази територия от Чехословакия от режима на Хитлер бе прието от Франция и Великобритания. След края на войната германците от Судетите, които живееха в тези райони от векове, бяха лишени от чехословашкото си гражданство и от имуществото си. Обвинени колективно, че са подкрепяли нацистите и техните престъпления 2,5 милиона души бяха експулсирани.

Последвайте канала на

БТА
1478 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.03 | 17:26

1
bravoo,,e taka trqbva6e da se napravi i s turzi sled Osvobojdenie

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини