Кризата принуди гърците да натискат за "Маказа"

  • 10 октомври 2011 19:47

  • 2032
  • 0
Кризата принуди гърците да натискат за "Маказа"
©

Докато в Кърджалийско хората чакат с нетърпение пътят за Гърция през прохода "Маказа" да се отвори, гърците нямат огромно желание за това.

Но икономическата криза в страната ги кара да преосмислят нежеланието си. Финансовата криза ги притиска, и те са принудени да търсят глътка спасителен въздух от съседите си Турция и България.


Миналата седмица депутати от северната част на страната предложиха на министър-председателя Георгиос Папандреу пакет от мерки, целящи раздвижване на икономическите пластове в граничните ивици с Турция и България. В пакета са включени две предложения. Едно от тях е премахване на гръцките визи за турски граждани при еднодневните им посещения в страната. Гръцките депутати напомнят, че през 1998 г. Турция едностранно е премахнала визите за гръцки граждани. По такъв начин Анкара си осигури постоянни гръцки клиенти по търговските вериги в Одринско. Сега точно това целят и гръцките депутати. Премахването на гръцките визи за турците, макар и за 24 часови посещения, ще увеличи броя на турските туристи и бизнесмени, желаещи да работят в страната.


В спасителния пакет на депутати от Северна Гърция е включено и предложението за незабавното отваряне на Гранично-пропускателния пункт „Маказа" с България, дори отсечката от пътя на тяхна страна да не е напълно готова. Гръцките депутати са на мнение, че потокът от хора и автомобили ще накара на местна почва икономиката да живне.


Предложението на гръцките народни представители е прието от министър-председателя Георгиос Папандреу и предадено на зам.-министъра на външните работи Димитрис Долис, за да подготви документацията по официалната процедура.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2032 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини