ЕС започна изплащането на помощ от 400 милиона евро на Палестинската автономна власт

  • 31 юли 2024 21:05

  • 217
  • 0
ЕС започна изплащането на помощ от 400 милиона евро на Палестинската автономна власт
© Pixabay

Европейският съюз обяви изплащането на първия транш от 150 млн. евро като част от пакет за спешна помощ в размер на 400 млн. евро за Палестинската автономна власт, която е изправена пред сериозни бюджетни проблеми, предаде Франс прес.

Европейската комисия заяви, че този първи транш включва безвъзмездни средства за подпомагане на изплащането на заплатите на държавните служители на Западния бряг и за подпомагане на уязвими семейства. 

Останалата част от средствата ще бъде отпусната през август и септември „в зависимост от напредъка в изпълнението на програмата за реформи на Палестинската автономна власт“, посочи в изявление Европейската комисия.

Палестинската автономна власт е изправена пред финансова криза, която се задълбочи след началото на войната в Газа, тъй като Израел увеличи удържането на данъчни приходи, предназначени за палестинските територии.

ЕК преведе 16 милиона евро на агенцията на ООН за палестинските бежанци

ЕС е основният международен финансов дарител на палестинците, като от 2021 г. насам помощта се оценява на 1,2 млрд. евро.

„ЕС е напълно ангажиран да подкрепя Палестинската власт в този труден момент“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави: „Нашата извънредна помощ в размер на 400 млн. евро подпомага значителна програма за реформи и проправя пътя за възстановяване на Газа“.

Войната между Израел и "Хамас" от 7 октомври насам опустоши голяма част от Газа, но също така засегна публичните финанси и икономиката на окупирания от Израел Западен бряг, отбелязва АФП, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини