ООН: Атаките в Бейрут и Техеран от тази седмица бележат „опасна ескалация“ на конфликта в Близкия изток

  • 31 юли 2024 21:19

  • 435
  • 0
ООН: Атаките в Бейрут и Техеран от тази седмица бележат „опасна ескалация“ на конфликта в Близкия изток
© Getty Images, архив

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш смята, че атаките в Бейрут и Техеран от тази седмица бележат „опасна ескалация“ на конфликта в Близкия изток, заяви днес говорител на световната организация, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„Става все по-ясно, че сдържаността само по себе си е недостатъчна в тези извънредно чувствителни времена. Генералният секретар призова всички енергично да работим за намаляване на регионалното напрежение и за осигуряване на траен мир и стабилност за всички“, пише в изявление на говорителя Стефан Дюжарик.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН ще заседава тази вечер извънредно по искане на Техеран във връзка с убийството на Хания, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия в световната организация Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС. Този месец Русия е ротационен председател на Съвета.

Мартин Табаков: Хания се застъпваше за преговори с Израел и за преустановяване на бойните действия

„По искане на Иран, подкрепено от Китай, Алжир и Русия, нашето председателство насрочи извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с убийството в Техеран на ръководителя на политбюро на „Хамас“ Исмаил Хания за 16:00 часа местно време в Ню Йорк на 31 юли (23:00 българско време“), написа той в канала си в социалната мрежа „Телеграм“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини