Опонентите на Янукович прекратиха окупацията на правосъдното министерство (гледайте на живо тук)

  • 27 януари 2014 18:36

  • 2895
  • 6
Опонентите на Янукович прекратиха окупацията на правосъдното министерство (гледайте на живо тук)
© Getty Images/Guliver

Опонентите на украинския президент Виктор Янукович напуснаха сградата на министерството на правосъдието в центъра на Киев, която окупираха от неделя вечер. Те обаче продължават да блокират достъпа до нея.

Украинските власти заплашиха тази сутрин да въведат извънредно положение след превземането на министерството. Виталий Кличко, един от лидерите на опозицията, който участва в преговорите с Янукович, призова протестиращите да напуснат сградата.

Опозиционерите го направиха и информираха, че са готови да продължат преговорите с Янукович. "Въпреки опита на властите да прекъснат преговорите и да обявят извънредно положение, опозицията е готова да продължи преговорите", съобщиха основните опозиционни партии в съвместно комюнике.

Подчертавайки, че в последните дни положението на площад "Независимост" в Киев се е успокоило, те предупреждават, че "търпението на хората, разгневени от глухотата на властта, може да достигне лимита си всеки момент".

Съобщението идва ден преди извънредното заседание на украинския парламент, посветено на политическото положение, и срещата на върха между ЕС и Русия, чиито отношения са обтегнати заради кризата и взаимните обвинения в намеса.

Междувременно ръководителката на администрацията на президента обяви, че пакетът нови закони, които ограничават правото на протест и така развързват ръцете на милицията, са нелегитимни и трябва да бъдат отменени. Подобни идеи обаче няма да върнат хората по домовете, коментират местни издания. Те припомнят, че цяла Източна Украйна е в ръцете на протестиращите. Те успешно удържат контрола над сградите на местната администрация в общо 10 областни града. На Запад протестите бяха разгонени, но вълненията не стихват.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2895 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.01.28 | 16:48

6
Kur za rusiq

2014.01.28 | 16:48

5
РАДВАМ СЕ, ЧЕ УКРАЙНА ОТИВА КЪМ СТАБИЛНОСТ. КЛИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНИ, ЕДИН ПЪТ ДА СЪМ СЪГЛАСЕН ДОНЯКЪДЕ С ЛЮБО АНГЕЛОВ!
Аз

2014.01.28 | 12:34

4
Изненадааааааааа... Уж източната част беше проруски настроена - а то - какво стана?! Те първи теглиха шут на путинизацията!
Абе Любо Ангелов

2014.01.28 | 12:10

3
Е най големия. Казва истината в очите такава каквато е. За разлика от разните педеруги платени драскачи.
Гого

2014.01.28 | 03:17

2
Любчо... Ангелов, ти бил ли си в Украйна някога? А иди и виж, па тогаз давай акъл.

2014.01.28 | 00:46

1
Ами аз по-голям платен от него не познавам. Той спи и живее в тоз форум.

Добави коментар

Водещи новини