Хърватският президент: Влязохме в ЕС, защото бяхме единни

  • 15 октомври 2013 13:47

  • 894
  • 0
Хърватският президент: Влязохме в ЕС, защото бяхме единни
© Булфото

Хърватският президент Иво Йосипович посочи като ключова причина за успеха с присъединяването на страната към ЕС обстоятелството, че в политическата сфера в Хърватия по въпроса за членството е имало пълно съгласие.

Освен някои маргинални партии, които надали обхващат повече от 3 процента от избирателите в Хърватия, целият останал политически пектър си беше поставил като основна политическа цел членството на Хърватия, каза президентът Йосипович в лекцията си в Софийския университет, която премина при голям интерес от страна на студентите. В развитието си, за разлика от вас в България, преминахме няколко прехода. Вие имахте един преход от социализъм към капитализъм, ние обаче имахме още няколко - преди всичко от война към мир, освен това от недемократизъм към демократична система на управление на държавата, имахме и трансформация на собствеността. Създаването на едно ново общество носеше със себе си изключително много очаквания за гражданите на Хърватия. Тези очаквания не винаги успявахме да реализираме, демокрацията, която изградихме, самостоятелността, която получихме, сами по себе си не дадоха отговор на всички онези въпроси, които гражданите ни имаха, каза Иво Йосипович.

Той коментира, че Хърватия не е лоша държава, напротив - има наистина впечатляващи резултати, с които се гордее. Обществените процеси обаче не са такива, че да могат да се осъществят "за един ден". Втората причина за това, че пътят ни към ЕС продължи по-дълго, отколкото очаквахме, е, че европейските страни проявяваха определено повишено внимание към другите членки и искаха Хърватия да влезе напълно подготвена, каза Йосипович и определи това като известна несправедливост, защото от тях се е искало много повече отколкото от други страни, включително и от България и Румъния. Хърватският президент определи това повишено внимание като определена тежест за страната.


Голяма част от лекцията си Йосипович посвети на отношенията на Хърватия със съседите й, както и на особености на отделните държави, които имат отношение към аспирациите им за членство в ЕС.

Последвайте канала на

БТА
894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини