ЕК прекрати наказателна процедура срещу нас

  • 26 септември 2013 13:25

  • 1044
  • 0
ЕК прекрати наказателна процедура срещу нас
©

Европейската комисия съобщи днес, че прекратява заведената наказателна процедура срещу България по повод ограниченията за участие на чужденци в изборите за Европейски парламент и за местна власт.

Гражданите на Европейския съюз ще могат по-лесно да упражняват правото си да гласуват в европейски и местни избори, ако живеят в друга страна от ЕС, в резултат на заведени от Европейската комисия дела, се посочва в съобщението. Отбелязва се, че България е прилагала доскоро допълнителни изисквания към чуждестранните граждани на ЕС, желаещи да гласуват или да бъдат кандидати в избори за ЕП или за местна власт (например за предоставяне на номера и датата на удостоверението за пребиваване).

След внасянето на изменения в българското законодателство ЕК е решила да прекрати производството срещу нашата страна. От 2010 г. насам комисията е установила подобни пречки пред избирателните права на гражданите на ЕС в тяхната държава на пребиваване в още 10 страни от Общността (Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия). Тези пречки вече са отстранени, с изключение на разглежданите в три висящи дела. Този напредък е постигнат осем месеца преди предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се състоят на 22-25 май 2014 г., отбелязва комисията.
 

Последвайте канала на

БТА
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини