Катрин Аштън призова Съвета за сигурност да поеме отговорност за Дамаск

  • 11 септември 2013 19:04

  • 1735
  • 1
Катрин Аштън призова Съвета за сигурност да поеме отговорност за Дамаск
©

Сирия "напълно" да предаде химическите си оръжия и Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорностите си, призова шефът на външната политика на ЕС Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., цитирана от "Франс прес".

"Постоянно подчертавам нуждата от продължаване на усилията на Съвета за сигурност", каза Аштън пред депутатите в Европейския парламент.

Повечето страни от ЕС са против призива на Великобритания и Франция да се присъединят към водена от САЩ военна коалиция за нанасяне на удар срещу режима на Асад и призовават за политическо разрешение чрез ролята на ООН.

"Ролята на Съвета за сигурност е решаваща и незаменима. Жалко е, че Съветът не може да постигне споразумение как да поеме отговорностите си по отношение на сирийския конфликт", изтъкна тя по време на дебата за Сирия в европарламента.

Аштън подчерта, че е жизненоважно да се използва руското предложение за изземване на химическите оръжия на Сирия и евентуалното тяхно унищожаване.

"Обаче ние трябва да процедираме предпазливо и да разгледаме тези развития. Първо и преди всичко сирийският режим трябва да се съгласи на такова международно действие напълно и без условия", поясни ръководителят на външната политика на ЕС.

Тя повтори позицията на ЕС, че "няма военно разрешение" на конфликта. Усилията да се проведе мирна конференция, позната като Женева-2, трябва да продължат, смята тя.

По-рано шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу също призова Сирия да покаже готовност "без отлагане".

Последвайте канала на

Весела Найденова
1735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.12 | 12:17

1
Тая все едно е от филма Idiocracy.

Добави коментар

Водещи новини