Свидетел по делото срещу шефа на МВФ се поболя

  • 12 юни 2013 13:11

  • 1219
  • 0
Свидетел по делото срещу шефа на МВФ се поболя
©

Директорът на най-голямата френска телекомуникационна компания France Telecom Стефан Ришар бе настанен болница, предаде РИА Новости.

Бизнесменът, който е един от ключовите свидетели по делото срещу директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 е получил проблеми със здравето по време на пребиваването си в ареста. Той бе задържан преди два дни и закаран в ареста на търговското отделение на парижки съд, където не е могъл да прекара повече от 48 часа, съгласно френските закони. Формално срокът на задържането е изтекъл днес сутринта, но късно снощи Ришар е бил приет по спешност. Днес той трябва да бъде разпитан от съдебен следовател, но все още няма информация къде и дали въобще срещата между двамата ще се състои. По данни на фреските медии предприемачът може да получи статут на наблюдаван свидетел – статут заемащ междинно място между свидетел и обвиняем.

Ришар е свидетел по делото за продажба на Adidas през 1993 г. от бизнесмена и политика Бернар Тапи, приближен на бившия президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в. Лагард, тогава финансов министър, е заподозряна в злоупотреба със служебно положение и фаворизиране на Тапи при проверката на законността на сделката.

За продажбата на Adidas е бил създадан консорциум, управляван от държавната Credit Lyonnais. След сделката Тапи обвини банката в машинации и поиска обезщетение. През 2007 г. Лагард като министър на икономиката е предала делото на арбитражен съд за по-бързо разглеждане. След година съдът постановил Тапи да получи около 400 млн. евро от държавна банка.

Следствието се опитва да разбере кой е решил да предаде делото на арбитражен съд. По данни на медиите решението е взето на събрание през лятото на 2007 г. на среща между Ришар, ликвидатора на Credit Lyonnais Жан-Франсоа Роки и генералния секретар на Елисейския дворец Клод Геан. Самата Лагард не е знаела за съвещанието.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини