Папата намекнал за оттеглянето преди 6 месеца

  • 16 февруари 2013 19:23

  • 799
  • 0
Папата намекнал за оттеглянето преди 6 месеца
©

Папа Бенедикт ХVI ще прекара последния ден от понтификата си напълно спокойно, без да съблюдава специални ритуали, предаде АФП, като се позова на информации на Ватикана.

На 28 февруари главата на Римокатолическата църква ще бъде в лятната папска резиденция в Кастел Гандолфо, край Рим, която той много обича. Вечерта ще хапне, както обикновено, ще отиде в параклиса на резиденцията, за да се помоли и ще поздрави присъстващите хора, както обикновено. В 20 ч. същата вечер той вече няма да е папа. След като обяви в началото на седмицата, че ще се оттегли в 20 ч. на 28 февруари, папата породи един въпрос - защо точно в този час, а не в полунощ. Източници от Ватикана поясняват, че просто в 20 ч. всяка вечер папата приключва с папските си задължения и се оттегля да си почива.

В понеделник германското сп. "Фокус" ще публикува откъси от интервю, което папата е дал още през август миналата година на своя биограф, журналиста Петер Зеевалд, предаде АФП. В него той признава, че от този момент нататък не трябва да се очакват много неща от понтификата му, защото е възрастен човек и силите му са на изчерпване. "Мисля, че онова, което направих, е достатъчно", казва папата половин година преди да обяви, че се оттегля от поста си.

В интервюто той говори и за скандала Ватилийкс, в който неговият иконом Паоло Габриеле изнесе поверителни документи, а после беше осъден на 18 месеца затвор и накрая беше помилван от папата. Бенедикт ХVI признава, че не съумявал да проникне в психиката на иконома си. Той допълва, че се е постарал във връзка със скандала да запази независимостта на ватиканската съдебна система.

Последвайте канала на

БТА
799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини