Германски католици отказаха да лекуват жертва на изнасилване

  • 17 януари 2013 15:48

  • 2461
  • 0
Германски католици отказаха да лекуват жертва на изнасилване
©

Две католически болници в германския град Кьолн отказаха амбулаторно лечение на жена, която явно е станала жертва на изнасилване, предаде ДПА, като се позова на вестник "Кьолнер щад анцайгер".

25-годишната жена се събудила миналия месец на пейка в парк в града и имала съмнение, че била изнасилена, след като била упоена. Лекар, оказал първа помощ, се обадил по телефона на двете болници и поискал жената да бъде прегледана, за да се установи дали е била изнасилена, но те отказали. По-късно жената била прегледана в лутеранска болница. Според вестника католическите болници са отказали, защото по закон лекарите са длъжни да съветват жертвите на изнасилване да вземат спешни противозачатъчни хапчета. Диоцезът на Кьолн, под чийто надзор са болниците, смята, че спешната контрацепция противоречи на католическото учение.

Говорител на диоцеза отрече католическите болници да отказват да се занимават със случаи на изнасилване. Ръководствата на двете болници казаха, че явно при телефонните обаждания е станало някакво неразбиране

Последвайте канала на

БТА
2461 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини