По-здравословно вино от ЕС

  • 21 декември 2012 13:43

  • 963
  • 0
По-здравословно вино от ЕС
©

Учени са постигнали напредък за намирането на алтернатива на серния диоксид, който се добавя в червеното вино и други хранителни продукти, като например сушени плодове.

Серният диоксид (SO2), отбелязван като Е220 върху етикетите на храните, се използва като консервант за някои сушени плодове и като противомикробно средство и антиоксидант при производството на вино. Повечето хора могат да понесат малки количества серен диоксид в храната си, но при други той може да предизвика алергични реакции или други последици, като например главоболие.

Изпълнителите на проекта „so2say“, финансиран от Европейския съюз и ръководен от ttz Bremerhaven — център за приложни научни изследвания с нестопанска цел в Германия, считат, че са открили комбинация от два екстракта, която може да се използва вместо серния диоксид. И двата съществуват в естествено състояние във виното. Според изследователите това би могло да намали наличието на SO2 например във виното с повече от 95 %.

Вино, съдържащо новата добавка, вече беше дегустирано във Великобритания, Испания и Германия. То беше счетено за толкова добро, колкото и референтната партида, съдържаща сяра.

През май 2012 г. беше бутилирана още една партида, която ще бъде отворена през януари 2013 г. от деветчленния консорциум на проекта. След още четири месеца ще се проведат допълнителни изпитвания. Ако те се окажат успешни, техническата приложимост на новия екстракт ще се счита за доказана и могат да започнат процедурите за неговото разрешаване.

Последвайте канала на

963 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини