Новият президент на Иран полага клетва

  • 30 юли 2024 06:21

  • 367
  • 2
Новият президент на Иран полага клетва
© gettyimages

Новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиан ще положи клетва в парламента на страната във вторник.

На церемонията ще присъстват представители на редица държави, сред които Куба, Колумбия, Малта, Еквадор и много други. Руската делегация ще бъде водена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. Общо над 70 чуждестранни делегации ще присъстват на събитието, обобщи ТАСС.

Събитието, на което Пезешкиан ще се закълне, че ще защитава конституцията и ще изпълнява съвестно задълженията си, се очаква да бъде излъчено на живо и ще бъде отразено от над 600 журналисти, фотографи и видеооператори от ирански и чуждестранни медии.

В неделя лидерът на Ислямска република Иран аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 официално утвърди Пезешкиан за нов президент. На церемонията новоизбраният президент произнесе реч, в която заяви, че ще изпълнява заповедите на Хаменей, и също така призова за разрешаване на политическите различия в страната.

След като иранският президент Ибрахим Раиси загина в самолетна катастрофа на 19 май, в страната се проведоха предсрочни президентски избори в два тура. На втория тур на 28 юни Пезешкиан победи Саид Джалили, член на Съвета за определяне на политическата целесъобразност.

Пезешкиян е роден на 29 септември 1954 г. в иранския град Мехабад. През 1973 г. отбива военната си служба, след което постъпва в медицинско училище. Между 1980 и 1988 г., по време на ирано-иракската война, той често е на фронтовата линия като боец и лекар.

След края на войната Пезешкиан започва да преподава в Университета по медицински науки в Табриз, където специализира хирургия. През 1993 г. специализира кардиохирургия в Университета за медицински науки на Иран, а през 1994 г. става ръководител на Университета за медицински науки в Табриз. Тази длъжност заема до 1999 г.

През 90-те години на ХХ век Пезешкиан започва политическата си кариера. През различни години заема постовете заместник-министър и министър на здравеопазването. В продължение на много години е и член на иранския парламент, Ислямския консултативен съвет, където в продължение на четири години е заместник-председател.

Пезешкиан три пъти се е опитвал да стане президент на Иран. През 2013 г. той се регистрира за участие в изборите, но по-късно оттегли кандидатурата си. През 2021 г. кандидатурата му е отхвърлена от Съвета на пазителите на конституцията. През 2024 г. той най-накрая успява да се кандидатира на изборите и ги печели, пише news.bg.

Макрон призова новия президент на Иран да спре да подкрепя Русия

Той става единственият реформаторски кандидат на тези избори. По време на предизборната кампания Пезешкиан заяви, че е за подновяване на ядреното споразумение, като се аргументира, че Иран трябва да установи диалог със западните държави и да изгради отношенията на Техеран с Вашингтон.

През 2022 г. Пезешкиан критикува иранските власти за липсата на прозрачност при отразяването на обстоятелствата около смъртта на иранската кюрдка Махса Амини, която е арестувана на 13 септември 2022 г. по обвинение в пренебрегване на иранските закони за хиджаба. Тя умира в болница три дни след като е била пребита по време на задържането ѝ.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
367 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.30 | 08:26

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
Емѝ...ИБАНА ШУШУМИГА СЪМ - МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.07.30 | 06:38

1
Аз съм психо лайняра мирослав блажев Катила от Севлиево , дето пиша тук в сайта глупости по цял ден. Иначе, си духам на циганите и радикалния турчин Ахмед Муса в Ловешкия затвор.

Добави коментар

Водещи новини