САЩ бойкотираха отдаването на почит към покойния президент на Иран от Общото събрание на ООН

  • 30 май 2024 22:36

  • 990
  • 3
САЩ бойкотираха отдаването на почит към покойния президент на Иран от Общото събрание на ООН
© Gettyimages

САЩ днес бойкотираха церемонията на ООН за отдаване на почит на иранския президент Ебрахим Раиси, като казаха, че той е „замесен в многобройни, ужасяващи нарушения на правата на човека“ и че световната организация трябва да подкрепи народа на Иран, съобщи БТА.

Хардлайнерът Раиси, който беше смятан за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина, след като хеликоптерът му се разби при лошо време в планините близо до границата на Иран с Азербайджан на 19 май.

193-членното Общо събрание на ООН традиционно се събира, за да отдаде почит на всеки световен лидер, който е бил действащ държавен глава по време на смъртта си. По време на 50-минутното отдаване на почит на Раиси бяха произнесени речи от представители на държави и регионални групи.

Погребаха загиналия президент на Иран в свещения град Машхад

„САЩ няма да присъстват по никакъв начин на днешното събитие на отдаване на почит от ООН за президента Раиси“, каза говорителят на американското представителство в ООН Нейт Еванс. „Раиси беше замесен в многобройни, ужасяващи нарушения на човешките права, включително на убийства без присъда на хиляди политически затворници през 1988 г.", добави той.

„По време на неговия мандат бяха извършени някои от най-тежките нарушения на правата на човека“, допълни Еванс.

В качеството си на млад прокурор в Техеран Раиси е участвал в комисия, която е отговорна за екзекуцията на стотици политически затворници в столицата през 1988 г., когато осемгодишната война на Иран с Ирак е била към своя край, твърдят правозащитни групи.

Мисията на Иран в ООН в Ню Йорк отказа да коментира бойкота на церемонията от страна на САЩ.

В кратко изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза пред Общото събрание, че Раиси е ръководил Иран в труден момент за страната, региона и света.

„ООН остава солидарна с иранския народ в стремежа му към мир, развитие и основни свободи“, посочи Гутериш.

Постоянният пратеник на Иран в ООН Амир Сайед Иравани говори за „дълбокото въздействие“ на Раиси и иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, който загина в същата хеликоптерна катастрофа.

„Те бяха не само фигури на властта, но и символ на надеждата, устойчивостта и трайната сила на доброто управление и дипломацията“, каза Иравани пред Общото събрание. „Оставаме ангажирани с отстояването на принципите на мира, сигурността, справедливостта и многостранността, които те неуморно подкрепяха“, добави той.

Президентските избори, на които ще бъде избран наследник на Раиси, са насрочени за 28 юни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
990 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
klk

2024.05.31 | 07:12

3
Редовно ходя до фащ на сафари ,най-обичам да застрелвам чифути бизнесмени имам в тайна зала препарираните им трофейни глави!Готино ,а и правете като мен
ЖИВОТНИ СКАПАНИ

2024.05.30 | 23:53

2
КАЗАХ ДА СЕ РАЗПРЪСНЕТЕ!

2024.05.30 | 23:51

1
Лайнари

Добави коментар

Водещи новини