Франция: Условията за признаване на Палестина все още не са изпълнени

  • 22 май 2024 14:53

  • 271
  • 3
Франция: Условията за признаване на Палестина все още не са изпълнени
© instagram/stephane_sejourne

Условията за официалното признаване на Палестина като държава все още не са изпълнени, каза външният министър на Франция в сряда, след като група други европейски държави обявиха подобен ход с надеждата, че това ще помогне за постигането на мир в региона, предава "Ройтерс".

"Това не е просто символичен въпрос или въпрос на политическо позициониране, а дипломатически инструмент в услуга на решението на две държави, живеещи една до друга в мир и сигурност", каза Стефан Сежурн в изявление, добавяйки:

"Франция не счита, че необходимите условия са изпълнени, за да може подобно решение да има истинско въздействие върху този процес"

В сряда Норвегия, Ирландия и Испания обявиха, че са готови да признаят независима палестинска държава.

Израелското външно министерство съобщи в сряда, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланици в Ирландия и Норвегия в отговор на решенията на тези страни да признаят палестинска държава.

Палестина е една от двете държави-наблюдателки, които не са членки на ООН, заедно със Светия престол.

Ирландия ще признае държавата Палестина

ООН описва техния статус като: "Държавите, които не са членки, са получили постоянна покана да участват като наблюдатели в сесиите и работата на Общото събрание и поддържат мисии за постоянни наблюдатели в централата."

Общото събрание на ООН по-рано този месец подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на Палестина да стане пълноправен член на ООН, като я призна за квалифицирана да се присъедини и препоръча на Съвета за сигурност на ООН "да преразгледа въпроса положително".

Събранието прие резолюция със 143 гласа "за" и девет "против", включително САЩ и Израел, докато 25 държави се въздържаха. То не дава на палестинците пълноправно членство в ООН, а просто ги признава за квалифицирани да се присъединят.

Заявлението за пълноправен член на ООН първо трябва да бъде одобрено от 15-членния Съвет за сигурност и след това от Общото събрание.

Ако мярката бъде гласувана отново от Съвета, тя вероятно ще бъде изправена пред същата съдба: вето на САЩ.

Последвайте канала на

Калина Христова
271 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:47

3
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­­­и­ ­­­м­­о­м­и­­­ч­е­­­т­­а­­­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­­­к­в­а­­­т ­­­-­­ X­1­­­8­­.­­­F­U­N

2024.05.22 | 15:42

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Новини бг

2024.05.22 | 15:04

1
Този е хомосексуалист и гълта на жена си министър председателя мъж. КАТИЛА е същия изрод ибан, духа на циганите в лудницата на ЛОВЕШКИЯ.

Добави коментар

Водещи новини