Ирландия призна Палестина за независима държава

  • 28 май 2024 15:23

  • 580
  • 0
Ирландия призна Палестина за независима държава
© Getty Images, архив

Ирландия официално призна Палестина за независима държава, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2316

В изявлението на правителството се посочва, че решението е одобрено при среща на кабинета тази сутрин.

"Правителството признава Палестина като суверенна и независима държава и се съгласи да установи пълни дипломатически отношения между Дъблин и Рамала", се казва в изявлението.

"Ще бъде назначен посланик на Ирландия в Държавата Палестина и ще бъде открито посолство с пълни права на Ирландия в Рамала", се допълва.

Ирландският министър-председател Саймън Харис заяви, че ходът е свързан с поддържане на надеждата за мир, пише БТА.

Испания призна Палестина за независима държава

"Това решение на Ирландия е за поддържане на надеждата жива. Тази стъпка, изразява убеждението, че решението за две държави е единственият начин Израел и Палестина да живеят рамо до рамо в мир и сигурност", се казва в изявлението му.

"Отново призовавам министър-председателя на Израел Нетаняху да се вслуша в света и да спре хуманитарната катастрофа, на която сме свидетели в Газа", каза той.

По-рано Испания също официално призна Палестина за независима държава, след като за това беше взето решение миналата седмица съвместно с Норвегия и Ирландия.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини