Президентите на България и Азербайджан подписаха Декларация за стратегическо партньорство

  • 08 май 2024 14:55

  • 331
  • 1
Президентите на България и Азербайджан подписаха Декларация за стратегическо партньорство
© Президентство

България и Азербайджан имат общ интерес да използват стратегическото си положение и преимущества за изграждане както на енергийна, така и на транспортна и дигитална свързаност, с които да допринесат за сигурността и стабилността на целия регион и за интензифициране на обмена между Азия и Европа. Това заяви днес държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който е на официално посещение в Република Азербайджан по покана на президента Илхам Алиев.

На церемония в резиденцията „Загулба“ Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан. Документът по думите на  българския държавен глава е израз на значимия потенциал и на взаимното желание  отличните двустранни отношения да продължат да се развиват все така активно за просперитета на двете приятелски държави и народи.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани също така Меморандум за разбирателство между държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR и „Асарел инвестмънт“ ЕАД, договор за съвместно опериране между „България Еър“ и Азербайджанската национална авиокомпания по линията София-Баку-София, като възобновените директни полети ще започнат да се изпълняват през следващите месеци, Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност, които поставят основата на съвместни проекти и инициативи на правителствено и бизнес ниво.

В изявлението си президентът Радев открои интензивния диалог на най-високо политическо ниво между България и Азербайджан, който способства за развитието на редица инициативи не само в двустранен план, но и допринася за укрепването на енергийната сигурност на Европа, както и за стабилността и икономическото развитие на Кавказкия и Черноморския регион.

„Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на природен газ за българската икономика“, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава припомни, че през есента на 2022 г. в присъствието на президента Алиев в София беше открита междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която осъществи връзката с Южния газов коридор и на практика промени енергийната карта на региона. Президентът Радев отбеляза и подписания през април 2023 г. в София меморандум за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа, базиран на българската инициатива „Solidarity Ring”. Като индикатор за дългосрочните перспективи на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката президентът Радев определи съвместното откриване с колегата си Алиев на офиса на SOCAR в София. 

Румен Радев отива в Баку по покана на Илхам Алиев

Стратегическото партньорство на най-високо ниво доведе до развитие и задълбочаване на контактите на правителствено равнище, между компаниите и общините от двете страни, изтъкна още държавният глава и открои значението на стимулирането на търговско-икономическото партньорство и развитието на свързаността във всичките й измерения – енергийна, транспортна и дигитална, обменът в областта на високите технологии, партньорството в иновациите, зелените политики и технологии, опазването на околната среда, туризма, образованието, науката и културата.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта значимостта и на подписаните днес споразумения между български и азерски компании, които допринасят за амбицията на Азербайджан да се утвърждава като водеща страна в региона по отношение на опазването на околната среда чрез използването на съвременни технологии, включително и чрез използването на безпилотни карго-дронове. Президентът Алиев покани българския държавен глава да участва в срещата на върха на ООН за борба с климатичните изменения COP 29, домакин на която ще бъде Азербайджан.

Богатото културно и историческо наследство на България и Азербайджан е солидна основа за последващото засилване на двустранния културен обмен, подчертаха още на срещата си двамата президенти. Във връзка с това Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза  значението на възникналата при последното посещение на президента Алиев в България инициатива за сътрудничество между историческите столици на двете държави Велико Търново и Шуша в областта на културно-историческото наследство. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази признателността си за личния принос на президента Илхам Алиев за стартиране на проектите, с които културното наследство на Велико Търново не само да бъде съхранено, но и за неговото популяризиране и за улесняване на достъпа до него.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта активният политически диалог между България и Азербайджан на най-високо ниво, който, по думите му, допринася съществено за разширяването на двустранните отношенията във всички сфери от взаимен интерес и за постигането на нови успехи. Търговският стокообмен между двете страни и обемът на доставките на природен газ от Азербайджан за България се увеличават ежегодно, посочи Илхам Алиев. Той подчерта важната роля на българската страна за доставките на азерски газ на европейския пазар и укрепването на сигурността на енергийния сектор в Европа. През територията на България се осъществява транзитът на азерски газ за съседните държави, а броят на страните, които се възползват от тази възможност, се увеличава“, изтъкна президентът на Азербайджан. Илхам Алиев открои и интереса на Азербайджан за задълбочаване на партньорството с България за осъществяване на проекта за т.нар. зелен кабел за пренос на зелена електроенергия към Европа.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на беше посрещнат от държавния глава на Азербайджан с официална церемония, двамата президенти разговаряха „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между делегациите на двете държави. Във водената от българския президент делегация участват служебният министър на енергетиката, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание и представители на бизнеса, които също подписаха редица двустранни споразумения със свои партньори в рамките на съвместна бизнес среща. 

В рамките на визитата си в Азербайджан президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на проведе среща и с председателя на парламента на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова. По-късно държавният глава разговаря с български специалисти, работещи в областта на спорта в Азербайджан. В Баку президентът Радев положи венци пред паметника на Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

По време на посещението си в Азербайджан българският държавен глава бе придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:33

1
❤️ Г­­о­р­е­щ­­­и­­ ­­м­о­­м­­и­­­ч­е­­т­­а­ ­­в­и­ ­­­о­ч­а­к­­в­а­т ­-­ X­­­1­­­8­­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини