Иран готви нови строги наказания за неправилно носене на хиджаба

  • 29 април 2024 18:34

  • 1249
  • 1
Иран готви нови строги наказания за неправилно носене на хиджаба
© Gettyimages (архив)

Иранска парламентарна комисия изпрати законопроект за хиджаба на Съвета на пазителите, който след за това дали приеманото законодателство отговаря на ислямските норми, предаде ДПА, като се позова на днешна информация на иранската новинарска агенция Тасним.

Ако законопроектът бъде одобрен, може да се стигне до строги наказания за нарушителките на ислямските правила за обличане.

В Иран още от миналата година тече разгорещен дебат във връзка с въпросния законопроект. За част от консерваторите, които са доминираща сила в парламента, предвидените наказания не са достатъчни. Умерените политици и повечето жени са против законовата мярка. 

Иранска тийнейджърка, задържана от полицията заради неправилно носене на хиджаб, е в мозъчна смърт

Законопроектът предвижда строги наказания, включително глоби за многократно нарушаване на правилата. В някои особено тежки случаи на нарушения се предвижда затвор до 15 години и глоби с равностойност на над 5000 щатски долара.

За чужденки се предвижда да бъдат експулсирани от Иран при нарушения, информира БТА.

Според ДПА със законопроекта иранските власти искат да дадат отговор на протестното движение срещу Ислямската република през 2022 г., което беше оглавено от жени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:54

1
❤️ Г­­­о­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­и­­­ч­е­т­а­­­ ­в­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­к­в­­а­­­т ­-­­ X­1­8­­­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини