Иран поставя камери на обществени места, за да идентифицира и наказва жените, които не носят хиджаб

  • 08 април 2023 15:09

  • 720
  • 0
Иран поставя камери на обществени места, за да идентифицира и наказва жените, които не носят хиджаб
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

В поредния си опит да ограничат нарастващия брой жени, които не спазват задължителните норми на облекло, иранските власти инсталират камери за наблюдение на обществени места и улици, за да могат да идентифицират и санкционират жените, нарушаващи правилата, съобщи Ройтерс, като се позова на местната полиция.

След като бъдат идентифицирани, нарушителките ще получават "предупредителни текстови съобщения за последствията", се казва в изявление на полицията. 

Целта на този ход е "да се предотврати съпротивата срещу закона за хиджаб", се казва още в текста, разпространен от информационната агенция на съдебната власт "Мизан" и от други държавни медии, като в него се отбелязва също така, че подобна съпротива накърнява духовния облик на страната и разпространява несигурност.

Олаф Шолц осъди насилието над жени в Иран и Афганистан

След смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини в ареста на нравствената полиция през септември все повече ирански жени отказват да носят забрадки. Младата жена бе задържана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носенето на хиджаб, припомня Ройтерс. Разразилите се след това бунтове в цялата страна бяха насилствено потушени от иранските сили за сигурност.

Според ислямския закон шериат, наложен в страната след Иранската революция през 1979 г., жените са длъжни да покриват косите си и да носят дълги, свободни дрехи, за да прикриват фигурата си. Нарушителите на тези норми са подложени на обществено порицание, глоби и дори арест, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини