Израел и „Хизбула“ си размениха удари

  • 17 април 2024 22:35

  • 1221
  • 0
Израел и „Хизбула“ си размениха удари
© Gettyimages

Ливанската групировка „Хизбула“ съобщи, че е извършила нападение с балистични ракети и дронове срещу израелска военна база. Атаката е отговор на вчерашното убийство от Израел на най-малко трима членове и командири на „Хизбула“ в Южен Ливан, предаде БТВ.

В същото време, Тел Авив съобщи за ранени хора при нападенията, извършени от групировката.

По време на днешното нападение край село в Северен Израел са ранени 14 души, съобщиха местните здравни служби. От началото на войната в Ивицата Газа, „Хизбула“ всекидневно извършва нападения срещу Израел. Зачестилата размяна на огън обаче идва и след безпрецедентната атака на Иран.

Израел нареди прехвърляне на военни в ивицата Газа. Ще атакува последния голям град, контролиран от Хамас?

Израел взема сам решенията си, заяви премиерът Бенямин Нетаняху след среща с първите дипломати на Германия и Великобритания.

„Благодаря на приятелите ни за тяхната подкрепа и съвети. Оценявам ги, но нека е ясно – Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити“, каза той.

Иран настоява, че не иска война, но и няма да стои безучастно.

„Ако ционисткият режим направи и най-малкия ход, с който нарушава територията ни или националните ни интереси, трябва да знае, че ще бъде посрещнат с тежък отговор“, заяви президентът на Иран Ебрахим Раиси.

Г-7 ще обмисли санкции срещу Иран и послание за сдържаност в Близкия изток на срещатa на външните министри в Италия, която продължава още два дни.

Какво означава това нападение?

От началото на войната в Ивицата Газа между Израел и „Хамас“ на 7 октомври, „Хизбула“ всекидневно извършва нападения срещу Израел в подкрепа на своите съюзници от палестинското ислямистко движение.

Зачестилата размяна на огън между Израел и „Хизбула“ се случва в контекста на изключително нараснало регионално напрежение след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел, която Техеран каза, че е отмъщение за предполагаем израелски удар срещу консулството му в Сирия.

Бойците на „Хизбула“ извършиха комплексно нападение с насочвани балистични ракети и дронове с експлозиви срещу командния пункт на „разпознаваема компания“ на израелската армия, каза в изявление проиранската групировка.

Тел Авив ще отговори на Техеран в "най-подходящото време", но кога е то?

Малко по-рано Регионалният съвет на северноизраелския регион Горна Галилея съобщи, че трима души са били ранени по време на удар с дрон, изстрелян от Ливан.

В понеделник израелската армия съобщи, че четирима войници са били ранени на ливанска територия, след като при преминаването им са избухнали взривни устройства, за които „Хизбула“ твърди, че е поставила.

След повече от шест месеца на трансгранично насилие са били убити 368 души от ливанска страна, повечето от които бойци на „Хизбула“, но също и 70 мирни граждани.

В Северен Израел са загинали десет израелски войници 8 мирни граждани, съобщи армията. Десетки хиляди жители и от двете страни на границата са били принудени да напуснат домовете си.

Атаката на Иран срещу Израел

Широкомащабната атака продължи около пет часа, а 99% от изстреляните ракети и дронове бяха прехванати от израелската отбрана и военните части на САЩ, Великобритания и Франция, които са разположени в региона. Десетки са дроновете и ракетите, които е свалил Вашингтон, съобщи американският президент Джо Байдън.

Въпреки че почти всички бяха отблъснати, ракети са паднали в пустинята Негев. Нанесени са щети и на военен обект. Въздушното пространство над Израел и Близкия изток остана затворено за 7 часа.

В северната част на страната до границата с Ливан започна обстрел между израелските части и „Хизбула“.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини