Протестиращи срещу резултатите от изборите в Пакистан блокираха пътища

  • 12 февруари 2024 12:48

  • 212
  • 0
Протестиращи срещу резултатите от изборите в Пакистан блокираха пътища
© Getty images

Хиляди поддръжници на бившия премиер на Пакистан Имран Хан, както и членове на други политически сили блокираха пътищата в югозападната част на страната в знак на протест срещу предполагаемите нередности на състоялите се миналата седмица парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес. 

Вотът в четвъртък беше помрачен от обвинения в изборни измами, безпрецедентно заглушаване на мобилната комуникация и изключване от изборите на Хан и неговата партия „Движение за справедливост“ (ДзС).

ДзС и други партии отказаха да признаят поражението в десетки избирателни окръзи. Десетки поддръжници на Хан бяха задържани за кратко в източния град Лахор през уикенда по време на протести срещу предполагаемите изборни измами. 

Пакистан гласува днес на парламентарни избори

Джан Ачакзай, говорител на правителството на югозападната провинция Белуджистан призова протестиращите да приемат поражението и да освободят пътното движение. 

Имран Хан не можеше да участва на изборите заради повдигнати криминални обвинения, които според него са политически мотивирани. Все пак кандидатите, подкрепени от него, спечелиха повече места в парламента от онези, които го отстраниха от власт преди повече от две години.

Никоя политическа сила няма мнозинство, затова се очакват преговори за коалиционно правителство. Кандидатите, свързани с Хан, получиха 101 мандата в 266-местното Национално събрание (долната камара на парламента).

Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (ПМЛ-Н), водена от друг бивш премиер – Наваз Шариф - получи 75 места.  

На трето място с 54 депутати е Пакистанската народна партия (ПНП), оглавена от Билавал Бхуто-Зардари. Вотът на недоверие, отстранил Хан от власт през 2022 г. беше иницииран именно от ПНП и ПМЛ-Н.

Последвайте канала на

Нора Виткова
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини