Израелското министерство на здравеопазването одобри първите в света пържоли от култивирано говеждо месо

  • 18 януари 2024 17:13

  • 2222
  • 4
Израелското министерство на здравеопазването одобри първите в света пържоли от култивирано говеждо месо
© Pixabay

Израелското министерство на здравеопазването одобри първите в света пържоли от култивирано говеждо месо, което според водещ кулинарен експерт поставя Израел в челните редици на хранителните технологии, съобщава БТА.

Одобрението е дадено на стартъпа "Алеф фармс" (Aleph Farms), който се намира в Реховот. "Тази новина е от изключително икономическо значение, тъй като Израел заема челно място в хранителните технологии в световен мащаб", заяви кулинарният експерт Ели Хелман пред ТПС. Хелман е основател на "Дейтилишъс" (Datilishes) - онлайн общност с над 80 000 души, която популяризира кашерната храна.

"Разбира се, за тези, които се въздържат от месо, това ще бъде удобно решение. Помислете за събиране на приятели, които готвят на барбекю, включително вегетарианци, които могат да се съберат и да споделят приятното кулинарно преживяване."

Бургер с месо от мамут ще прави белгийска компания

"В момента се приготвя храна за барбекюто“, добави Хелман. В сряда фермите Алеф получиха и благословията на израелския главен равин Давид Лау. Той издаде решение, с което признава култивираното говеждо месо за "парве" – храна, която не съдържа нито млечни, нито месни съставки. Съблюдаващите (изискванията на кашер) евреи не смесват месо и млечни продукти и изчакват определен период от време между яденето на едното и другото.

"Това нововъведение дава възможност на привържениците на еврейските традиции да се насладят на чийзбургер - нещо, което досега им беше забранено", обяснява Хелман.

Решението на главния равин обаче има условия. "Човек може да не е в състояние да направи разлика между истинското месо и култивираното. По тази причина главният равин забранява рекламирането на култивираното месо от "Алеф Кътс" (Aleph Cuts) с млечни продукти", каза Хелман.

В Израел са отбелязани най-високите проценти на вегани и вегетарианци в света. Приблизително 13 % от населението на Израел са вегетарианци, което означава, че не ядат месо, риба или странични продукти от животни, убити за храна. Около 5 % от израелците са вегани, които спазват по-строг хранителен режим – въздържат се от всякакви животински продукти като млечни продукти, яйца и мед.

Култивираното месо, известно още като месо, отгледано в лаборатория, се произвежда чрез процес, наречен клетъчно земеделие или производство на месо на клетъчна основа.

Чрез биопсия от живо животно се взема малка проба от животински клетки, обикновено мускулни. Тези клетки служат като отправна точка за производството на култивирано месо. След това изолираните клетки се поставят в контролирана среда, като например хранителна среда, съдържаща хранителни вещества, растежни фактори и скеле, за да се имитират естествените условия в тялото на животното.

Когато клетките станат по-различни, те се диференцират в специфични клетъчни типове, като например мускулни клетки, мастни клетки и клетки на съединителната тъкан. След това диференцираните клетки се сглобяват в триизмерни структури, наподобяващи състава на месото. След това клетките се оставят да растат, преди да бъдат събрани.

Култивираното месо се определя като екологично чисто, по-ефективно за производство и предлагащо по-голяма продоволствена сигурност.

"Това одобрение превръща Израел в първата страна в света, която одобрява говежди клетъчни култури за храна, и в световен лидер в тази област, като същевременно защитава общественото здраве", заяви д-р Зива Хама, ръководителка на отдела за управление на хранителните рискове към министерството. Тя заяви, че култивираните говежди пържоли са преминали успешно проверка за алергени, токсикология, хранителен състав и микробиологична и химическа безопасност.

Хелман заяви пред ТПС, че одобрението на министерството ще помогне за нормализирането на култивираното месо и вегетарианския начин на живот. "Не смятам, че култивираното месо ще замени изцяло традиционното месо, но вярвам, че то постепенно ще стане част от по-широкия кулинарен пейзаж", каза той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2222 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Sarbeca

2024.01.18 | 20:06

1
По добре да изгарямв противни гнусни чифутски деца и да ги ядем

2024.01.18 | 21:58

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
не ти ли писна

2024.02.20 | 11:36

4
стига с тая билоква отвара която рекламираш. От нея се хваща диария..

2024.02.20 | 11:34

3
Няма недостиг на месо. Има много хипопотами които стават на пържоли. Започна вноса на месо от хипопотам!

Добави коментар

Водещи новини