В Техеран осъдиха на смърт германец от ирански произход

  • 21 февруари 2023 17:01

  • 753
  • 1
В Техеран осъдиха на смърт германец от ирански произход
© Getty (архив)

Германски гражданин от ирански произход бе осъден на смърт в Иран, предаде ДПА.

Революционен съд в Техеран призна Джамшид Шармахд за виновен за терористична атака.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния съд.

Активистът Шармахд е бил задържан от иранското разузнаване в Дубай през 2020 г. и отведен в Иран. Оттогава той е в ареста в Техеран.

Преди това Шармахд е живял в САЩ в продължение на години. Семейството му и правозащитни групи отхвърлят обвиненията срещу него.

Ирански рапър е заплашен от смъртна присъда

В САЩ германецът от ирански произход е бил част от опозиционната група в изгнание "Тондар", която води кампания за възстановяване на монархията в Иран, свалена през 1979 г.

Според иранската съдебна система организацията е извършила терористична атака през 2008 г. в джамия в град Шираз, при която са загинали няколко души. Трима човека вече бяха екзекутирани във връзка с нападението.

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" определи този процес като показен.

Шармахд е участвал в радиопрограма на групата в изгнание като инженер и експерт по информационни технологии.

На уебсайта на групата, изтрит през 2019 г., пишеше, че въпросното радиопредаване е за политика, история, но и дава инструкции за политическа съпротива.

Не е ясно дали Шармахд може да получи помощ от посолството на Берлин  в Техеран. Иранската съдебна система третира хората с двойно гражданство по същия начин като гражданите на Ислямяската република.

Понастоящем редица граждани на европейски страни, много от които имат и иранско гражданство, са в затвора в Иран. Критици обвиняват Техеран, че държи чужденци като политически заложници. Ислямската република тхвърля обвиненията и оправдава арестите с обвинения в шпионаж.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
753 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...,,

2023.02.21 | 17:29

1
Левски...е...

Добави коментар

Водещи новини