Израелският президент призова ЕС да се бори с възраждащия се антисемитизъм

  • 26 януари 2023 15:43

  • 241
  • 2
Израелският президент призова ЕС да се бори с възраждащия се антисемитизъм
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Израелският президент Ицхак Херцог каза днес, че антисемитизмът се възражда в западния свят и призова Европейския съюз да гарантира, че евреите могат да се чувстват сигурни на континента, където бе извършен Холокостът, предаде Асошиейтед прес.

В обръщение пред Европейския парламент в навечерието на отбелязването на годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц" Херцог каза, че страните от ЕС, както и представителите на блока, трябва да използват законодателни и образователни инициативи, както и мерки в областта на сигурността, за да изкоренят антисемитизма.

Президентът на Израел Ицхак Херцог започна обръщението си с думите: "Заставам пред вас днес като президент на Държавата Израел, демократичната национална държава на еврейския народ, но сърцето и мислите ми са с моите братя и сестри, убити по време на Холокоста, чието единствено престъпление беше тяхната еврейска принадлежност и човечност".

Европа трябва да играе важна роля в борбата срещу този антисемитизъм, посочи той. Призовавайки членовете на ЕП да не стоят безучастни пред нарастващия антисемитизъм, президентът Херцог ги помоли да "отчитат предупредителните знаци, да откриват симптомите на пандемията от антисемитизъм и да се борят с него на всяка цена. Трябва да гарантирате, че всеки евреин, който иска да живее пълноценен еврейски живот във вашите страни, може да го прави безопасно и без страх". Чрез образование, законодателство и всякакви други инструменти, с които разполагат, членовете на ЕП и Европейския съюз трябва да се ангажират с изкореняването на расизма, омразата и антисемитизма във всичките им форми, каза той. Президентът Херцог също така призова Европейския парламент да приеме изцяло определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

 "За съжаление, картината е обезпокоителна. Дълбоко обезпокоителна. Антисемитската реторика прозира не само при мрачни режими, но в самото сърце на свободния, демократичен Запад", добави той.

Антисемитизмът получи тласък по време на локдауните, след като пандемията от коронавируса засили езика на омразата онлайн. Херцог каза, че антисемитизмът се разпространява "с рекордна скорост, с натискане на едно копче".

"Европа не би могла да бъде това, което е, без евреите", каза президентът Херцог, но антисемитизмът, "подобно на автоимунно заболяване", накара Европа да атакува част от собственото си ДНК и общата хилядолетна история беше заличена. Той подчерта, че този антисемитизъм не се е появил във вакуум, а че "нацистката машина на смъртта не би успяла да осъществи кошмарната си визия, ако не беше срещнала почва, наторена с омраза към евреите". За президента Херцог антисемитизмът продължава да съществува, както и отричането на Холокоста, под нови форми и разпространявайки се по нови канали - особено в интернет.

"Дистанцията между популярен видеоклип и физическата атака вече почти не съществува", каза израелският президент и добави: "Дистанцията между една публикация във Фейсбук и разбиването на надгробни паметници на гробище е по-малка отколкото си мислим".

Еманюел Макрон осъди антисемитизма на 80-ата годишнина от депортациите на френските евреи

В Германия група, която проследява проявите на антисемитизъм, съобщи, че е документирала повече от 2700 инцидента в страната през 2021 г., включително 63 атаки и шест случая на крайно насилие, а Европейската агенция за фундаментални права каза, че 9 от всеки 10 евреи смятат, че антисемитизмът е във възход в тяхната страна. В САЩ инцидентите, свързани с предубеждения и език на омразата, също се увеличават.

Херцог подчерта, че "критиките към Държавата Израел не трябва да преминават в отричане на самото съществуване на Държавата Израел, националната държава на еврейския народ". Говорейки за отношенията между Европа и Израел, той заяви, че "Държавата Израел и Европа са свързани с неразрушима връзка. Общите ни интереси, а още повече общите ни ценности, диктуват настоящето ни и определят бъдещето ни". Той призова членовете на ЕП и ЕС да разширят, задълбочат и укрепят партньорството си, за да се борят по-добре със съвременните предизвикателства, пред които са изправени Израел и ЕС, включително заплахата, която Иран представлява за собствения си народ, за Израел и в по-широк план за Близкия изток и Украйна.

Международният ден за възпоменание на Холокоста се пада на годишнината от освобождението от съветски войски на концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау", най-зловещия лагер на смъртта, където нацистите изпълняваха своето "Окончателно решение" на еврейския въпрос, целящо избиването на евреите в Европа, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
241 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 06:18

2
ЖЕНСКИТЕ КО ПЕЛЕ ТА ПЪРВО ДА СЕ ОКЬОРАВАТ!
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 06:15

1
П Е ДЕР А С Т!

Добави коментар

Водещи новини