Израел повдигна обвинения срещу двама свои войници, опитали се да взривят палестинско жилище

  • 31 декември 2022 14:41

  • 482
  • 2
Израел повдигна обвинения срещу двама свои войници, опитали се да взривят палестинско жилище
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Израелската военна прокуратура е повдигнала обвинения срещу двама войници, заподозрени в хвърлянето на експлозив по палестинско жилище на окупирания Западен бряг, съобщава БТА.

Двамата военнослужещи са обвинени в изработване на експлозив, предумишлено нападение при отежняващи вината обстоятелства, умишлено увреждане на имущество и осуетяване на разследването.

В обвинителния акт се посочва, че те са искали да отмъстят за отвличането на тялото на израелски ученик в размирния град Дженин.

Израелската армия призна за фатално простреляна палестинска тийнейджърка

На 22 ноември палестински бойци са отвлекли 17-годишния Тиран Феро, представител на арабското малцинство друзи, от местната болница, където е бил настанен на лечение след автомобилна катастрофа. Бащата на Феро твърди, че когато палестинците са нахлули, синът му все още е бил жив и те са изключили животоподдържащия му апарат. Според израелската армия обаче момчето вече е било мъртво. 

Действията на палестинските бойци разгневиха друзката общност в Израел и в социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда как друзки мъже заплашват палестинците с отмъщение. Полицията съобщи, че трима палестински работници в северната част на Израел са били нападнати и вързани.

На фона на размириците, породени от отвличането на тялото на Феро, двамата обвиняеми, за които се съобщава, че са  израелски войници от друзката общност, са решили да направят взривно устройство, като към тях се е присъединил още един военнослужещ. Те са набелязали палестинска къща, разположена в близост до град Витлеем и няколко дни по-късно, когато в нея е имало много хора, войниците са хвърлили експлозива "с намерението да причинят пожар" в жилището.

Израелската армия не оповести подробности за броя на жертвите и размерите на нанесените щети. Палестинските медии също не разпространиха информация за семейството, станало обект на атаката. 

Подобни бързи действия на военната прокуратура са изключителна рядкост и подчертават сериозността на случая. Правозащитни организации отдавна твърдят, че израелските военни разследвания на убийства на палестинци говорят за безнаказаност. По-рано този месец израелската организация защита на човешките права "Еш дин" каза, че през последните пет години е имало 1260 жалби срещу израелски военни във връзка с нанасяне на телесни повреди на палестинци в окупирания Западен бряг и ивицата Газа, като повдигнатите впоследствие обвинения възлизат на по-малко от един процент. 

Мая Йорданова
482 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
777

2023.01.01 | 08:10

1
Армията на Израел стана пе***аска нямат никакви правомощия!
Zamal4i indiisko cigan4e

2023.01.01 | 12:36

2
Of tiho mango

Добави коментар

Водещи новини