Поредни протести в началото на четвъртия месец на недоволство в Иран

  • 16 декември 2022 17:00

  • 346
  • 0
Поредни протести в началото на четвъртия месец на недоволство в Иран
© Getty (архив)

Десетки протестиращи са излезли днес по улиците на градовете в Югоизточен Иран, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поредните демонстрации се провеждат в началото на четвъртия месец на недоволството, отприщено от смъртта на Махса Амини.

Протестиращи в град Захедан - административния център на провинция Систан и Белуджистан, скандираха "Смърт на диктатора", имайки предвид върховния духовен водач - аятоллах Али Хаменей.

Вълненията в ислямската република избухнаха след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини, починала на 16 септември, три дни след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените.

Стотици бяха убити, а хиляди са арестувани по време на протестите. Международната общност осъди действията на иранските власти и наложи санкции на Ислямската република.

Изключиха Иран от Комисията за статута на жените заради репресиите над протестите

Бедната и отдалечена провинция Систан и Белуджистан граничи с Афганистан и Пакистан. Тя е населена предимно със сунити, които са малцинство в шиитски Иран. Многобройни неправителствени организации информират, че белуджите са подложени на различни форми на дискриминация. В провинцията имаше случаи на насилие и жертви дори преди началото на демонстрациите, обхванали страната.

Според базирана в САЩ правозащитна организация стотици хора са се събрали за днешната петъчна молитва в Захедан. Протестите в града започнаха още на 30 септември, когато бяха убити 90 души по време на демонстрация след изнасилване на момиче,  за което се подозира полицейски служител.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини