Броят на смъртните присъди срещу протестиращи в Иран вече стигна 11

  • 07 декември 2022 12:29

  • 251
  • 1
Броят на смъртните присъди срещу протестиращи в Иран вече стигна 11
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Говорителят на съдебната власт в Иран - Масуд Сетайеши - обяви издаването на смъртни присъди на още петима арестувани протестиращи. Така от началото на общонационалните демонстрации на 16 септември досега на смърт са осъдени 11 протестиращи. Първата тежка присъда бе издадена на 11 ноември, когато демонстрант бе определен от режима като "враг на Бога". Това е основният етикет, който властите "залепят" на задържаните граждани.

Вчера и днес в страната продължават общонационалните стачки. Мащабът на продължаващите демонстрации показва, че протестното движение все повече се разгръща, въпреки че на снимките и видеоклиповете в социалните мрежи стачките на работниците от различни сектори не изглеждат толкова драматични, колкото многолюдните протести. Режимът заплашва стачкуващите, но не може лесно да ги принуди да спрат.

Участието в протестите обаче значително намалява, вероятно поради разделението и лошото планиране на протестното движение, анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). На 6 декември са отчетени протести в пет града въпреки широко разпространените призиви за демонстрации от страна на координаторите.

Иран: Задържахме терористи, подкрепяни от Германия и Нидерландия

Потребители в социалните мрежи посочват, че някои протестиращи са били объркани относно планираните протести, а други не са били съгласни с определените места.

Междувременно върховният лидер Али Хаменей се срещна с Висшия съвет за културна революция (ВСКР) вчера, вероятно за да обсъди работата на нравствената полиция и закона за задължителния хиджаб. По време на срещата водачът призова за културна реконструкция, но не спомена изрично моралния патрул или изискването за носене на хиджаб, съобщават от ISW.
 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:33

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини