Нетаняху обеща да постигне баланс между религиозните и светските интереси в Израел

  • 13 декември 2022 14:05

  • 431
  • 1
Нетаняху обеща да постигне баланс между религиозните и светските интереси в Израел
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, комуто е възложено да състави бъдещото израелско правителство, днес обеща да постигне баланс между религиозните и светските интереси, предаде Ройтерс.

Нетаняху, който се опитва да състави кабинет с националистически и ултраортодоксални еврейски партии, беше подложен на критики от приключващия управлението си премиер Яир Лапид и от организации за борба с корупцията, които предупредиха, че исканията на бъдещите му коалиционни партньори ще подкопаят демокрацията в Израел и крехкото разделение между държавата и религията.

Нетаняху постигна споразумения с крайнодесни партии, призоваващи за премахване на забраната за еврейски молитви на мястото, където се намира джамията "Ал Акса" в Йерусалим. Той продължава да преговаря с ултраортодоксални формации, които искат деловите дейности и транспортът да бъдат ограничени в еврейската събота и предпочитат да има разделение между половете по плажовете.

"Има и ще продължи да има (производство на) електричество в събота. Има и ще продължи да има плажове за всички. Ще запазим статуквото", каза Нетаняху пред парламента.

В Израел понятието "статукво" се използва както за светско-религиозното сътрудничество, така и за действащата от десетилетия договореност с мюсюлманските власти в комплекса на "Ал Акса", съгласно която на евреите е позволено да посещават обекта, но не и да се молят там. Мястото също така е свещено за юдаизма.

Дадоха отсрочка на Нетаняху за съставяне на правителство

"Всички ще живеят в съответствие със своята вяра. Това няма да бъде държава на религиозното право. Това ще бъде страна, в която се грижим за всички граждани на Израел без изключение", заяви Нетаняху.

"Ние бяхме избрани, за да водим по нашия начин, начина на националистическата десница и начина на либералната десница – така и ще направим", каза той.

Нетаняху, който е съден за корупция, но отхвърля обвиненията, има срок до 21 декември, за да състави правителство. В противен случай може да се стигне до нови избори, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
431 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.13 | 16:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини